Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Nákladní auta odvážejí tuny bahna z rybníka v Hradčanech, jeho revitalizace přijde téměř na 28 milionů korun

24. 02. 2020 | 13:02

V Ralsku na Českolipsku začala revitalizace rybníka v Hradčanech, která přijde téměř na 28 milionů korun. Nákladní vozy odtud odvážejí tuny bahna, rekonstrukce se dočká i hráz. Denně se tam otočí kolem 100 až 120 tater, které jsou naplněny bahnem, řekl dnes ČTK starosta Miloslav Tůma (ANO). Na rekonstrukci rybníka, který patří do rezervace Hradčanské rybníky, získalo Ralsko dotaci z Operačního programu Životní prostředí. Práce tam potrvají více než rok.

rybník hradcany ryb 11 Mad
Foto: Mad

"Rybník rekonstrukci nutně potřeboval, posudek ukázal, že jeho hráz je nezpůsobilá k provozu, navíc od svého vzniku nebyl nikdy vybagrovaný, tak už tam byla silná vrstva usazenin," řekl starosta. Hlavním cílem projektu je proto podle Tůmy vyčištění rybníka a obnovení hráze. Podle odhadů odtud bude nutné odvézt přes 19.500 tun bahna, odbahnění by podle něj mělo být hotové do konce března. Hráz dostane bezpečnostní přeliv i nové stavidlo, na opačné straně hráze se počítá s obnovou dvou tůní.

"V rámci projektu ale dojde i k výměně písku na pláži," řekl Tůma. Rekreace podle něj ale není hlavním účelem rekonstrukce rybníka, i když je v létě oblíbeným místem ke koupání. Hlavním cílem oprav je zadržet vodu v krajině a také zvýšit ochranu území při případných povodních. Obnova nádrže podle starosty pomůže i okolní vegetaci. Vytěžené bahno se zatím odváží na deponii, kde zůstane dva roky. Pak se počítá s jeho využitím například k hnojení nebo při rekultivaci.Foto: MadRybník v Hradčanech je součástí soustavy čtyř Hradčanských rybníků, které jsou už od roku 1933 chráněnou oblastí. V 60. letech minulého století byla oblast o rozloze 145 hektarů zahrnující rybníky, potok, mokřady, louky a lesy vyhlášena přírodní rezervací. Vyskytují se tu ohrožené rostliny jako odemka vodní, prstnatec plamatý nebo ďáblík bahenní, ale také živočichové jako čáp černý, skřivan lesní nebo lelek lesní. Oblast byla součástí vojenského prostoru Ralsko, hráze tří rybníků v minulosti poničily tanky. Rezervaci v roce 1990 poškodil i lesní požár.

čtk