Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Nová letní výstava v ulicích České Lípy provede historií města krok za krokem

11. 07. 2023 | 10:01

Českou Lípou krok za krokem provede místní i návštěvníky nová výstava v ulicích města. Jde už o čtvrtou podobnou výstavu, poprvé si tímto způsobem město v létě 2020 připomnělo 200 let od požáru, který v roce 1820 změnil tvář České Lípy. Letošní výstava je in memoriam věnována českolipskému historikovi Ladislavu Smejkalovi, který před dvěma lety zemřel. Jeho texty jsou na výstavních panelech použity, řekla dnes ČTK mluvčí českolipské radnice Kristýna Kňákal Brožová.

čl výstava6 358623055 622007033426452 3418962934176027718 n
Foto - zdroj: Facebook/Město Česká Lípa

"V letošním roce je výstava velmi poučná, díky ní se dozvíme mnoho zajímavého o historii našeho města. Jsou to informace, které bychom měli znát, protože je důležité znát minulost místa, kde žijeme. Je mi ctí, že můžeme touto výstavou vzdát hold historiku Ladislavu Smejkalovi, pro kterého byla historie našeho města celoživotní vášní a posláním. I díky němu víme o městě to, co bychom jinak nevěděli a je dobře, že se nyní o minulosti České Lípy mohou všichni dočíst v rámci letošní výstavy," doplnila starostka Jitka Volfová (ANO).

Výstavu tvořenou 38 panely připravilo Regionální turistické informační centrum Česká Lípa ve spolupráci s českolipským vlastivědným muzeem a galerií a Vlastivědným spolkem Českolipska. Deset panelů je v centru na náměstí T.G.M., dalších 28 najdou lidé na nejrůznějších místech v okolních ulicích. "Umístění jednotlivých panelů si mohou občané načíst prostřednictvím QR kódu na panelech nebo si vyzvednout přehlednou mapku v infocentru u radnice," doplnila mluvčí města.

Panelová výstava představuje historickou tvář České Lípy, jak ji zachytily v 19. a 20. století pohlednice. Proměny města v čase mapují Smejkalovy texty, jimiž jsou snímky doplněny. "Výstavu nazvanou podle jedné ze Smejkalových publikací připravili jeho kolegové a následovníci z muzea, kteří tím připomínají jeho odkaz městu. Každý panel přináší informace, drobné příběhy a fotografické detaily ze současnosti, které v osobitých kolážích grafika Rudolfa Živce vykreslují atmosféru našeho města," dodala Kňákal Brožová.

Poprvé se mohli obyvatelé a návštěvníci třetího největšího města v Libereckém kraji vypravit na výstavu do ulic v červenci 2020, kdy Vlastivědný spolek Českolipska ve spolupráci s radnicí připravili výstavu Zrcadla do historie. Panely upozorňovaly na stavby, které z mapy města zmizely po celoměstském požáru v roce 1820 a nikdy se je už nepodařilo obnovit. O rok později na jaře 2021 v době covidu se výstava přesunula do výloh zavřených obchodů a loni v létě si Česká Lípa panely v ulicích připomněla osudy obyvatel odsunutých z města po druhé světové válce.

čtk