Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Nové krematorium v Novinách zahájí v pondělí provoz. Pece z Ameriky zpopelní i tělo vážící 450 kilogramů  

12. 03. 2021 | 12:28

V Novinách pod Ralskem na Českolipsku zahájí provoz nové krematorium, které vybudoval majitel jablonecké pohřební služby a předseda Sdružení pohřebnictví ČR Ladislav Kopal. Krematorium už prošlo částečnou kolaudací a může v pondělí zahájit plný provoz, řekl dnes ČTK Kopal. V České republice je toto zařízení unikátní, jeho dvě pece americké výroby si dokážou poradit i s tělem morbidně obézního člověka vážícího 450 kilogramů. Zatím se museli takoví zemřelí pohřbívat do země, i když si to třeba nepřáli.

pohřeb death-2421820 1280
Ilustrační foto

Podle Kopala je nejvyšší čas otevřít v Česku další krematorium, vzhledem k nárůstu počtu zemřelých v souvislosti s koronavirovou pandemií jsou podle něj současné kapacity pohřebních ústavů a krematorií nejen v Libereckém kraji, ale v celé zemi na hranici svých kapacit. Krematorium v Novinách může podle Kopala fungovat v nepřetržitém provozu 24 hodin, sedm dní v týdnu. Na rozdíl od jiných zařízení nepotřebuje technologické přestávky. Také skladovací kapacity jsou více než dostatečné. "Do zdejší chladírny se vejde 200 rakví, mrazicí box pojme podle dalších 30," poznamenal.

S koronavirem přibylo zemřelých, počet se podle Kopala už v závěru loňského roku zvýšil o 20 až 25 procent. Od začátku roku dál strmě stoupá. Jen v Libereckém kraji podlehlo od začátku letošního roku komplikacím spojeným s nákazou 513 lidí, to je o 13 procent víc než za celý loňský rok. S covidem se podle Kopala výrazně změnil přístup k rozloučení se zemřelými. "Lidé se bojí, nedělají obřady, změnila se naše práce," řekl. Lidé podle něj mají z obřadů obavy. "Nevědí, jestli tam mohou přijít, kolik jich může přijít, tak řeknou, že raději nebudou dělat nic, a sejdou se, až budou ukládat urnu," řekl majitel pohřební služby.

Od pondělí bude v Česku v provozu 28 krematorií, z toho v Libereckém kraji tři. Mimo toho v Novinách na Českolipsku jsou krematoria také v Liberci a Semilech. Kopal chtěl původně své krematorium vybudovat přímo v Jablonci nad Nisou, setkal se ale s nepochopením. Zařízení tak vzniklo v bývalé kancelářské budově uranového průmyslu. V přízemí už je kompletně hotová technologická část a zázemí a vše už je i zkolaudované. V budově se ale bude dál pracovat, v budoucnu tu chce Kopalova pohřební služba nabízet i obřady. "Obřadní síň se zázemím pro veřejnost bych chtěl otevřít na Dušičky," řekl majitel.

čtk