Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Novoborské divadlo má nové sedačky za 3,2 milionu. Diváci je poprvé vyzkouší při hře Až naprší a uschne

30. 09. 2024 | 14:36

Větší pohodlí divákům v Městském divadle Nový Bor zajistí nové sedačky. Původní tmavě hnědá křesla, která sloužila dlouhé čtyři desítky let, z hlediště zmizela a nahradila je širší vínová s dřevěnými celobukovými částmi. Jejich vzhled dolaďuje i nový koberec. Rekonstrukce vyšla město Nový Bor na 3,2 milionu korun.

NBsedačky
Foto z www.novy-bor.cz

Poprvé si nová křesla diváci vyzkouší ve druhé polovině října při divadelní hře Až naprší a uschne. „Díky proměně, která probíhala tři měsíce, se sál prozářil a má divadelnější vzhled,“ řekla jednatelka městské společnosti Kultura Nový Bor, s.r.o. Ilona Rejholcová.

Kvůli změnám se snížila kapacita o třicet míst. Sedadel je namísto původních 395 nově 365. Ta ale přinesou divákům daleko větší komfort. Kromě toho že jsou širší a pohodlnější, mají pevnější podsedák a vyšší opěrku zad. Její ergonomické vytvarování divákům zaručí, že je nebudou bolet záda ani při delším představení. Lidé také ocení větší prostor pro nohy. „Křesla mají kulaté rohy, dámy se tak nebudou muset obávat, že by si zatrhly šaty. Certifikovaný sklápěcí systém zajistí, aby si v něm lidé nedopatřením neskřípli prsty,“ popsala Ilona Rejholcová.

Demontáž původních sedaček trvala dva dny, následně se strhl původní tmavý koberec. „Do sběrného dvora jsme odvezli 4,5 tuny odpadu,“ přiblížila Ilona Rejholcová s tím, že před položením nového koberce v hnědovínové barvě se podlaha vystěrkovala a vybetonovala. „Nová křesla od českého výrobce HOKO-VH, který zakázku vysoutěžil, zaplnila dva kamiony, jejich montáž nám trvala tři dny,“ doplnila Ilona Rejholcová.

Během čekání na křesla, jejichž výroba zabrala dva měsíce, proběhla běžná údržba v divadle a z postaveného lešení se vyčistil velký křišťálový lustr v sále. Ten by se měl příští rok dočkat rekonstrukce, která vyjde na zhruba čtvrt milionu korun.

převzato z www.novy-bor.cz