Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Novoborské sklářské muzeum představuje práce Vladimira Kleina u příležitosti jeho sedmdesátin

23. 05. 2020 | 17:15

Sklářské muzeum v Novém Boru na Českolipsku se na rozdíl od jiných muzeí a galerií v Libereckém kraji otevřelo po pauze zaviněné koronavirovou pandemií už před dvěma týdny. Posunout přesto muselo celý výstavní plán. Aktuálně představuje práci jednoho z nejznámějších sklářských výtvarníků Vladimira Kleina u příležitosti jeho sedmdesátin. Zahájení bylo ale bez tradiční vernisáže, řekla dnes ČTK ředitelka muzea Petra Ajšmanová.

nový bor vystavabor1
Foto: Artur Irma

"Museli jsme celý výstavní plán na letošní i celý příští rok posunout a tak výstavu pana Kleina necháme přes celé léto otevřenou, aby ji veřejnost vůbec měla možnost vidět," řekla Ajšmanová. Klein je jedním z nejznámějších novoborských výtvarníků. "Specifický je tím, že opracovává skleněnou hmotu dlátem, mechanicky jako sochař, což není úplně obvyklé," doplnila ředitelka muzea.Foto: Artur IrmaHlavní letošní výstavou měla být podle ní výstava ke 150. výročí založení novoborské sklářské školy. "Výstavu jsme nechtěli přesouvat na příští rok, ani o ni přijít, tak jsme ji posunuli na podzim. Zahajovat ji budeme 25. září a bude až do konce ledna příštího roku. Všechny ostatní výstavy jsme už přesunuli na rok 2021 nebo 2022," řekl Ajšmanová.

Foto: Artur IrmaNovoborské sklářské muzeum má ve sbírkách na 10.000 exponátů, nejstarší jsou z počátku 18. století. Na rozdíl od jiných podobných muzeí nemá expozice řazené chronologicky, ale představuje jednotlivé zušlechťovací techniky. "Naším cílem je vlastně edukace laického návštěvníka, který by odsud měl odcházet a umět rozpoznat základní techniky, kterými se sklo zušlechťuje," řekla ředitelka. V muzeu tak mají expozici věnovanou malovanému sklu, rytému, broušenému nebo hutnímu sklu. Navzdory koronavirové pandemii pokračuje i rekonstrukce sousedního roubeného domu, který bude v budoucnu muzeu sloužit jako archiv, vzniknou tam i badatelny a přestěhuje se tam městské informační centrum. "Při rekonstrukci stavbaři odhalili tesaříka a plíseň, dům byl v mnohem horším stavu, než jsme čekali, a práce se proto zkomplikovaly," řekl Ajšmanová. Stavební část by přesto měla být hotova ještě letos, veřejnosti ale začne dům sloužit až v příštím roce. Velkou část rekonstrukce zaplatí Evropská unie v rámci česko-polského projektu Cesta skla.

čtkFoto: Artur Irma