Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Nový Bor chce koupit budovu České Pošty, plánuje tam i Muzeum Bořka Šípka

19. 07. 2021 | 18:36

Nový Bor na Českolipsku má zájem odkoupit reprezentativní budovu České pošty v centru města. V budoucnu by v ní mohlo být mimo jiné i muzeum sklářského výtvarníka a designéra Bořka Šípka. Česká pošta městu secesní budovu na náměstí Míru nabídla za 22,5 milionu korun, záměr odkoupit budovu včetně dvora už schválili zastupitelé, řekl dnes ČTK novoborský starosta Jaromír Dvořák (Starostové pro Liberecký kraj).

nový bor pošta
Secesní budova České pošty v Novém Boru

"Za cenu deseti bytů v Novém Boru jsme dostali možnost zachovat významnou stavbu v samotném centru města pro budoucí generace," doplnil starosta.

Honosnou secesní budovu z červeného lasvického pískovce u hlavní třídy T.G.Masaryka a náměstí Míru stavbaři postavili v letech 1903 až 1905 podle návrhu českolipského architekta a stavitele Emila F. Ruehra. Už tehdy sloužila pro potřeby pošty a spořitelny. Jde nejen o nejvýznamnější stavbu a dominantu Nového Boru, ale zároveň díky architektuře jednu z nejvýznamnějších staveb v celém Libereckém kraji.

"Po divoké privatizaci z 90. let minulého století nám podél hlavní třídy T. G. Masaryka zůstala mementa v podobě řady zchátralých objektů, o které majitelé nejeví zájem a které nám doslova padají na hlavu. Příkladem může být zdevastovaná vila naproti Sokolovně nebo zchátralý objekt bývalé restaurace Pošta," řekl starosta. Na základě těchto zkušeností podle Dvořáka převládl mezi zastupiteli názor, že o tak významnou stavbu jak z historického, tak architektonického hlediska, jakou je budova České pošty, by se měla starat veřejná správa.

Pokud město budovu skutečně odkoupí, zůstanou v ní poštovní služby. Volné prostory v dalších patrech by podle Dvořáka mohly posloužit pro zajímavé projekty. "Jedním z nich je umístění plánované expozice Muzeum Bořka Šípka. V souvislosti s tímto záměrem projevil o prostory zájem Liberecký kraj. Využil by je v projektu Křišťálové údolí, jehož prostřednictvím propaguje sklářství, výrobu bižuterie a šperků z celého regionu," doplnil Dvořák

Se zajímavou nabídkou přišla podle starosty také samotná Česká pošta, která by tam chtěla zřídit Poštovní muzeum. "Ke komerčnímu využití se nabízí pronájem kanceláří státu pro potřeby stavebního úřadu, který by měl být po aktuálně schválené novele stavebního zákona zcela oddělený od samospráv," dodal Dvořák. Faktickou koupi i konkrétní využití budovy musí ale podle něj nejprve schválit zastupitelé.

čtk