Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Nový Bor k Dnům evropského dědictví přispěje také komiksem ze sklářské historie

04. 09. 2019 | 8:18

Nový Bor se také v roce 2019 připojí ke Dnům evropského dědictví (EHD – European Heritage Days), které se v tomto roce uskuteční od 7. do 15. září. Národní zahájení se uskuteční v Litomyšli a téma letošního ročníku je „Památky a zábava“.

Nový Bor v rámci EHD občanům i návštěvníkům zpřístupní některé památky, jiné ukáže v novém světle a v rámci doprovodných akcí bude prezentovat i okolní krásy Novoborska. Informace o historii domu č. p. 46 připravuje turistické informační centrum, stejně jako výstavu o krásách zdejšího kraje „Lužické hory v obrazech“. Za sklářkou historií mohou návštěvníci vyrazit do sklářského muzea nebo se vydat po naučné stezce „Po stopách sklářského řemesla“. V muzeu i turistickém informačním centru je také k dispozici komiks „Střípky ze sklářské historie“. Evropskou raritou je Lesní hřbitov, který je nejen připomínkou starých sklářských rodů, ale i významných válečných událostí.

Kostelem Nanebevzetí Panny Marie se rozezvučí v pondělí 9. září secesní varhany, následně proběhne i prohlídka tohoto vzácného nástroje. Pro zájemce pak připravujeme na čtvrtek 12. 9. od 9.00 do 17.00 hod. (polední přestávka 12.00-13.00 hod.) zpřístupnění věže kostela zaručující nevšední pohledy na město pod horou Klíč i prohlídky interiéru kostela s odborným výkladem.

Dny evropského dědictví jsou každoročně příležitostí pro zvyšování zájmu široké veřejnosti o kulturní dědictví, zpřístupněna je řada památek, mnohdy se speciálně připraveným programem. Přehled zapojených památek a přehled akcí najdete na http://www.historickasidla.cz/cs/dny-evropskeho-dedictvi/ehd-2019.html

www.novy-bor.cz