Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Nový Bor má schválený rozpočet pro rok 2022, zahrnuje rozsáhlé investice

20. 12. 2021 | 12:18

Do roku 2022 vstoupí jedenáctitisícový Nový Bor se schváleným rozpočtem. Ten zahrnuje mimo jiné investice do rozsáhlé rekonstrukce sportovního areálu při ZŠ U Lesa, opravu střechy Sokolovny či pokračování obnovy veřejného osvětlení. Zásadní dokument města zastupitelé schválili jednomyslně na svém jednání ve středu 15. prosince.

nový bor www.novy-bor
Nový Bor

Rozpočet počítá se zhruba pětimilionovým schodkem při příjmech 255,2 miliony korun a výdajích 260,5 milionu korun. Schodek, tak jako v uplynulých letech, město pokryje zbylými finančními prostředky na bankovních účtech města. „Podle odhadu ministerstva financí by mírně měly vzrůst daňové příjmy obcí. Ale stále ještě není schválený státní rozpočet, na který je ten náš pochopitelně navázaný, a příjmová stránka se tak ještě může drobně měnit,“ upřesnila místostarostka Nového Boru Stanislava Silná, která má v gesci finance města. Ta doplnila, že nový rozpočet pamatuje i na rostoucí inflaci. „Zůstali jsme proto při jeho sestavování konzervativní. Naší velkou výhodou je, že nejsme zadlužení, protože jsme úvěry z minulosti v době hospodářského růstu předčasně splatili,“ doplnila Stanislava Silná.    

Na rozvoj města je v roce 2022 vyčleněno 30,7 milionu korun. Nejvyšší částka, a to 10 milionů korun, půjde na rekonstrukci sportovního areálu při ZŠ U Lesa. Naplánovaná je pokládka tartanu na atletickou dráhu. Místo starého betonového hřiště dostanou školáci nové víceúčelové hřiště pro basketbal, volejbal, tenis a florbal. V celém areálu se také vybuduje nové osvětlení, které zde dosud chybí. Investovat se bude i do dalších školských zařízení. Za zhruba 3,6 milionu korun se vymění okna a opraví elektroinstalace v ZŠ Praktická. Vedle toho půjdou další prostředky na projekt týkající se stavebních úprav v MŠ Pohádka v Arnultovicích, kde se plánuje rekonstrukce kuchyně a stavební úpravy podkroví.

Za přibližně 8,7 milionu korun by se měla zrekonstruovat střecha a strop v historickém objektu Sokolovny, kterou na město bezplatně převádí TJ Jiskra. Rekonstrukce za přibližně 1,3 milionu korun se dočká i dožilá lávka u Městského kina.

„Vyčlenili jsme také 2,5 milionu korun na zpracování projektu na stavu venkovního bazénu. Tuto investici v areálu koupaliště si předloni vybrali sami obyvatelé v městské anketě. Pokud vše půjde dobře, mohli bychom samotnou stavbu zahájit už v roce 2023. Pokračovat budou i práce na projektu další etapy cyklostezky Lípa - Bor, a to v úseku od Nového Boru po Chotovice, jejíž součástí bude přemostění přes silnici I/9. Nová lávka by měla vypadat podobně jako přemostění z Arnultovic ke Klíči,“ uvedl starosta Nového Boru Jaromír Dvořák.

Pracovat se bude také na projektu vodovodu v Pihelu, který by měl řešit napojení rodinných domů od pobočky České pošty po restauraci Zlatý Buřt.

V investiční části rozpočtu v kapitole Technické správy města je vyčleněno 7 milionu korun. Část z ní odkrojí obnovy povrchů místních komunikací, dále by měla být provedena rekonstrukce veřejného osvětlení v ulicích Zátiší a Žižkova a obnova herních prvků ve vnitrobloku v ulici Husova a Jiráskova.

Zkrátka nepřijdou ani sportovní oddíly, nejrůznější zájmové spolky a kluby, pořadatelé kulturních akcí, organizace působící v sociální oblasti. Město opětovně také podpoří výstavbu domácích čistíren odpadních vod. Na vše rozpočet pamatuje s granty za zhruba 6,3 milionu korun.

Seznámit se podrobně s tím, jak město hospodaří v posledních letech, mohou zájemci na webových stránkách města. V sekci městský úřad – finanční odbor – informace pro občany, kde najdou tzv. Rozklikávací rozpočet města (odkaz na webové stránky MFCR).

www.novy-bor.cz