Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Nový Bor nabídne obyvatelům zdarma kompostéry, získal dotaci stejně jako Poniklá, Chrastava, Mříčná nebo Všelibice

08. 07. 2023 | 5:00

Nový Bor na Českolipsku nabídne znovu obyvatelům zdarma kompostéry. Na pořízení stovky dřevěných a plastových nádob získala radnice od Libereckého kraje 152.000 korun z dotačního programu na podporu využití bioodpadu. O kompostér budou mít lidé možnost požádat od pondělí 4. září, sdělila ČTK Šárka Vlková z technické správy města.

Kompostéry město nabídlo poprvé v letech 2017 a 2018, kvůli velkému zájmu se ale na všechny nedostalo.

"Podpora kompostování je účinnou formou předcházení vzniku odpadů. Navíc vyrobený kompost umožní vrátit živiny do půdy tam, kde jsou potřeba," doplnila Vlková. Radnice podle ní pořídí 60 dřevěných kompostérů o obsahu 750 litrů a dalších 40 plastových o obsahu 600 litrů za celkem 234.000 korun. Zhruba dvě třetiny nákladů pokryje dotace z kraje, zbytek zaplatí město ze svého rozpočtu. Kromě kompostéru mohou ale obyvatelé v Novém Boru žádat také o popelnice na bioodpad, které město každé dva týdny zdarma sváží.

O kompostéry mohou žádat domácnosti, které v minulých letech neuspěly. Podmínkou je vlastnictví nemovitosti či trvalý pobyt na adrese uvedené ve formuláři, na každé číslo popisné je možné přidělit vždy jeden kompostér. Žádosti budou v předstihu dostupné od srpna na webových stránkách města www.novy-bor.cz. "Kvůli podpisu smlouvy o bezplatné výpůjčce bude třeba přijít osobně s vyplněnou žádostí na úřad, při podpisu smlouvy lidem zároveň sdělíme termín vydávání kompostérů," dodala Vlková.

První kompostéry mohli obyvatelé v Novém Boru získat v roce 2017, Svazek obcí Novoborska tehdy získal ze Státního fondu Životní prostředí dotaci na jejich pořízení. Do projektu za bezmála devět milionů korun se v té době kromě Nového Boru zapojily také Krompach, Kunratice u Cvikova, Okrouhlá, Polevsko, Prysk, Skalice u České Lípy, Slunečná a Svojkov. Nový Bor tehdy získal 300 kompostérů, zájem byl ale větší než mohla radnice uspokojit.

Radnice proto letos využila možnosti pořídit další nádoby díky podpoře z Libereckého kraje. Ten z programu na podporu předcházení vzniku odpadů, využití bioodpadů a odděleného sběru kovových odpadů rozděloval 1,85 milionu korun. Dotaci na kompostéry získaly také Poniklá, Chrastava, Mříčná nebo Všelibice. Kraj ale z programu podpořil i takzvaná re-use centra, která dávají druhou šanci nepotřebným věcem, které by jinak skončily na skládce. Vybudovat ho chtějí v Kravařích nebo Vratislavicích nad Nisou, dotaci na jeho provoz získali na Frýdštejně nebo Jindřichovicích pod Smrkem.

čtk