Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Nový Bor podnikatelům odpustí až polovinu nájemného, tu druhou mohou získat ze státního programu

19. 01. 2021 | 14:38

Podnikatelé v Novém Boru na Českolipsku, kteří působí v městských objektech, mohou znovu požádat o slevu nájemného. Opatřením chce město podpořit podnikatele a živnostníky, kteří museli v souvislosti s vyhlášením nouzového stavu omezit nebo zavřít své podniky. ČTK to dnes řekl starosta Jaromír Dvořák (Starostové pro Liberecký kraj).

NBtitul
archivní foto

Město podnikatelům odpustí až polovinu nájemného, tu druhou mohou získat ze státního programu COVID nájemné, jehož třetí výzvu spustí ministerstvo průmyslu a obchodu v pátek 22. ledna.

Radnice v Novém Boru snížila živnostníkům postiženým koronavirovými restrikcemi nájemné už za období nouzového stavu loni na jaře. Tehdy se přihlásily téměř tři desítky podnikatelů. Město z pronájmu nebytových prostor ročně získává zhruba 2,7 milionu korun, podnikatelům loni odpustilo nájemné v celkové výši 248.671 korun. Teď radní města schválili další úlevu za období od 1. ledna.

"Uvědomujeme si zatížení živnostníků a podnikatelů v důsledku nucených uzávěr provozoven, které s mírnými přestávkami trvá již téměř rok. Proto, i když má město v důsledku vládního balíčku omezený rozpočet na letošní rok a úlevou na nájemném přijdeme o další část příjmu, je pro nás prioritní zachovat síť obchodů a dalších služeb, aby si lidé mohli nakoupit, kde jsou zvyklí, dojít si na jídlo nebo ke své kadeřnici," doplnil Dvořák.

Podnikatelé, kteří na základě krizových opatření museli zavřít provozovny, mohou žádat o snížení nájemného na polovinu, ti, kdo mohli omezeně podnikat, třeba prodávat přes výdejní okénko, mohou získat 20procentní slevu na nájemném. Nejpozději do 28. února musí podat žádost na městský odbor správy majetku. Úleva se ale vztahuje jen na nájemné, nikoli na platby za energie, vodné a stočné. "Nemůžeme rozhodovat za poskytovatele těchto služeb," řekla vedoucí městské správy majetku Jitka Capouchová.

čtk