Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Nový Bor se připojí k projektu Hodina Země a ponoří se do tmy

27. 03. 2020 | 11:03

Nový Bor na Českolipsku se v sobotu připojí k projektu Hodina Země. Celosvětový happening již počtrnácté propojí obce, firmy i jednotlivce, jimž není lhostejná ochrana a budoucnost planety. V Libereckém kraji se vedle jednotlivců připojí spolu Novým Borem také obce jako Hrádek nad Nisou, Svor, Dolní Řasnice nebo Hlavice, zjistila dnes ČTK na stránkách projektu.

nový bor mad IGS-15 12
Ilustrační foto, Mad

"Symbolickým zhasnutím světel a veřejného osvětlení dáme najevo, že v našem městě věnujeme pozornost ochraně životního prostředí a klimatu," řekla ČTK vedoucí odboru životního prostředí novoborské radnice Jitka Kopčáková. Účast dvanáctitisícového města v kampani svým rozhodnutím podpořili radní. "Přidat se může kdokoliv, stačí, když doma v uvedený den a čas zhasne," doplnila Kopčáková.

Celosvětovou akci vyhlašuje a koordinuje Světový fond na ochranu přírody (WWF). Prvním, kdo chtěl tímto netradičním způsobem upozornit na změnu klimatu, byla australská opera v Sydney v roce 2007. Postupně se vždy poslední sobotu v březnu zapojovala další města po světě. Loni se na celém světě zapojilo 187 zemí, zhaslo 3000 významných památek a připojily se miliony jednotlivců a organizací.

Česko se přidalo v roce 2010, akci koordinuje Ekologický institut Veronica. Loni se zapojilo rekordních 165 obcí, 77 firem, přes 750 jednotlivců a 11 památek. Letos je zatím přihlášených méně, důvodem může být pandemie nového koronaviru. Podle informací z internetových stránek projektu se v Česku ke kampani zatím přihlásilo 106 měst a obcí a také pět památek, přes 400 jednotlivců a zhruba 50 firem.

čtk