Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Obyvatelé České Lípy ani příští rok za likvidaci odpadu platit nebudou. Město to vyjde na 50 milionů

04. 09. 2021 | 10:22

Obyvatelé v České Lípě ani v příštím roce za likvidaci svého odpadu platit nebudou. Ve třetím největším městě Libereckého kraje neplatí obyvatelé za odpad od roku 2010, opětovnému zavedení poplatku v nejbližších letech se ale radnice nevyhne, náklady na svoz a likvidaci odpadu rychle rostou v souvislosti s novou legislativou, řekla ČTK starostka Jitka Volfová (ANO). Dnes platí město za likvidaci odpadu přes 50 milionů korun, za dva tři roky to bude 100 až 120 milionů.

CLMadCeska-Lipa-05
ilustrační foto Mad

Zastupitelé České Lípy rozhodli o zrušení poplatku za odpad v listopadu 2009 v souvislosti s takzvaným úsporným balíčkem tehdejšího ministra financí Eduarda Janoty. Ten v období hospodářské recese zvýšil kvůli vyšším příjmům státu vedle daně z přidané hodnoty, spotřební daně z benzinu, nafty, cigaret i alkoholu plošně také daň z nemovitosti, která je příjmem obcí. Na Českolipsku byla tehdy téměř 13procentní nezaměstnanost a město nechtělo obyvatele finančně zatěžovat, proto platbu za odpad zrušilo. Dnes je nezaměstnanost ve městě na 2,5 procenta a v kraji patří k nejnižším.

Náklady na likvidaci odpadu rostou a převyšují příjmy z daně z nemovitosti, která se v posledních letech pohybuje v České Lípě kolem 41 milionů korun. Loni ale českolipská radnice za svoz a likvidaci komunálního odpadu zaplatila téměř 49,8 milionu korun, 4,2 milionu získala za vytříděný odpad, zhruba stejnou částku tak musela doplatit z jiných příjmů. Letos město počítá s náklady kolem 53 milionů korun. V dalších letech náklady ještě porostou, a to zejména v souvislosti s výrazným zdražením skládkování. Radnice proto hledá podle Volfové způsob, jak poplatek zavést a zároveň lidi motivovat k třídění.

Pro inspiraci zamířilo vedení České Lípy do Jablonce nad Nisou, kde jako jedni z mála v Libereckém kraji nezavedli paušální poplatek za odpad, ale lidé tam platí za popelnici. I díky tomu se ve městě už teď zhruba 40 procent odpadu vytřídí. Jablonečané si ale příští rok za odpad připlatí, novela zákona o odpadech totiž přinesla sjednocení plateb, což u některých nádob bude znamenat zdražení i na více než dvojnásobek. "Odpady si mohou lidé zlevnit, když budou důsledněji třídit," řekl ČTK náměstek jabloneckého primátora Milan Kouřil (ANO).