Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Odpůrci těžby na Tlustci napadli žalobou rozhodnutí ministerstva životního prostředí o výjimce pro vzácné živočichy

03. 03. 2020 | 14:32

Odpůrci těžby kamene na kopci Tlustec na Českolipsku napadli žalobou rozhodnutí ministerstva životního prostředí (MŽP). Ministerstvo v prosinci udělilo výjimku z ochrany zvlášť chráněných druhů rostlin a živočichů nutnou pro obnovení těžby a potvrdilo tím rozhodnutí krajského úřadu.

tlustecIrma2top
Foto: Artur Irma

Je to další krok Sdružení na záchranu kopce Tlustec, které je připraveno obnovení těžby v lokalitě zabránit. V tiskové zprávě o tom dnes ČTK informoval předseda sdružení Tomáš Řízek.

Žalobu podala organizace ke Krajskému soudu v Ústí nad Labem, ke stejnému kroku se rozhodla i českolipská pobočka Společnosti pro trvale udržitelný život (STUŽ) a Jablonné v Podještědí. "Nesouhlasíme s těžbou, aby se rozjela ve chvíli, kdy není vyřešená infrastruktura, kdy není jasné, zda železnice bude schopná kámen odvézt po kolejích," řekl ČTK starosta Jablonného Jiří Rýdl (NEZ). Obává se, že kamiony s kamením by zničily zrekonstruovanou silnici druhé třídy, obnovení těžby by podle Rýdla mělo negativní vliv i na ceny nemovitostí v regionu.

Odpůrci těžby považují vedení řízení o obnovení těžby za vadné a jsou přesvědčeni tom, že byli významným způsobem kráceni ve svých právech. Úředníci Libereckého kraje a MŽP podle právníka sdružení při svém rozhodování nesprávně zhodnotili převažující veřejný zájem, přistupovali k předloženým dokumentům odpůrců těžby selektivně, když odmítli prakticky všechny, včetně odborných posudků, a ignorovali nesouhlasná usnesení okolních obcí. Úředníci se podle právníka nevypořádali se všemi námitkami a připomínkami.

Podle odpůrců těžby se MŽP se navíc neřídilo ani svým vlastním předchozím metodickým rozhodnutím. "Ministerstvo v podstatě na základě naprosto stejné dokumentace, kterou dostalo z rozhodnutí krajského úřadu, na základě stejných argumentů všech odvolatelů, rozhodlo úplně opačně než před tím," řekl ČTK předseda regionální pobočky STUŽ Miroslav Hudec.

Sdružení na záchranu kopce Tlustec je podle Řízka přesvědčeno o tom, že střety v území jsou tak velké, negativní vlivy tak prokázané, že jediné uspokojivé řešení pro Tlustec i přilehlé okolí je řešení odpisem zásob suroviny. To žádá i Liberecký kraj. Krajští zastupitelé schválili před týdnem žádost o odepsání zásob kamene na kopci Tlustec adresovanou ministerstvu průmyslu a obchodu (MPO). Jen tak lze podle hejtmana Martina Půty (Starostové pro Liberecký kraj) zabránit v budoucnu obnovení těžby a ukončit letité spory.

Na Tlustci se čedič těžil od 70. let 20. století. V roce 1994, kdy lom patřil dnes už zkrachovalé firmě Beron, ale začali lidé z okolí proti těžbě protestovat. Stěžovali si na vysokou prašnost, provoz aut, hluk a otřesy při odstřelech, které jim ničily domy. Těžbu čediče o čtyři roky později zastavilo MŽP. V letech 2003 a 2004 byla těžba krátce obnovena, pak se ale definitivně zastavila. Nový vlastník - Kamenolom Brniště, usiluje o obnovení těžby od roku 2012. Ročně chce těžit až 840.000 tun až 30 let.

O samotném obnovení těžby čediče nebude rozhodovat krajský úřad ani MŽP ale báňský úřad. Proti se postavili lidé v Jablonném v Podještědí nebo Velkém Valtinově. Svůj postoj změnila v závěru loňského roku obec Brniště, která dala souhlas s obnovením těžby a dohodla se s kamenolomem na kompenzacích. Obyvatelé obce se ale postavili proti. Obávají se ztráty vody, otřesů způsobených těžbou i nadměrné dopravní zátěže, sepsali proto petici za vyhlášení referenda. To se uskuteční 15. května.

čtk