Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Osmnáctiny masopustu v Novém Boru se slaví na pláži, přítomna bude i velvyslankyně Brazílie Sônia Regina Guimarães Gomes

03. 02. 2024 | 12:24

Novoborský masopust v duchu brazilského karnevalu se chystá s plnou parádou na dvoudenní oslavu plnoletosti 9. a 10. února
2024. Přinese letní pláž s palmami, sníh, koktejly, tanečnice samby i maškary. Již 18. ročník Česko-brazilských dnů v Novém Boru se koná pod záštitou starosty Nového Boru Jaromíra Dvořáka a Velvyslanectví Brazilské federativní republiky v Praze.

Narozeninová oslava vypukne v pátek 9. února v Městském divadle. 

„Zahraje na něm česko-latinskoamerická kapela Condurango herečky Báry Hrzánové společně se stálicemi novoborského masopustu bubeníky Tam Tam Batucady,“ řekla jednatelka městské společnosti Kultura Nový Bor Ilona Rejholcová. Gejzír energie podpoří tanečnice a tanečníci vyhlášené Vibrasil Samba Show s evropským renomé ale třeba i ukázka brazilského bojového umění capoiera, která v sobě zahrnuje boj, tanec, hru a hudbu. Návštěvníky rozehřejí míchané nápoje, chuťové buňky podráždí brazilské speciality. Párty završí brazilská kapela BR-CZ hrající Roda de Sambu.

Součástí slavnostního večera bude vernisáž výstavy ARCHITEKTURA A MOC - PALÁCE BRASÍLIE ve spolupráci se Stavební fakultou ČVUT a brazilským velvyslanectvím v Praze. Na velkoformátových fotografiích se představí největší urbanistický počin 20. století – brazilská metropole Brasília. Za ní stojí smělé vize, plány a sny brazilského prezidenta českého původu Juscelina Kubitscheka a světoznámého architekta Oscara Niemeyra. Ti zhmotnili dávné přání Brazilců, kdy v 50. letech minulého století za pouhých 41 měsíců postavili na nehostinné náhorní planině nové hlavní město. To bylo již v roce 1987 zapsáno na seznam světového dědictví UNESCO.   

archivní foto z předchozí akce
 
V sobotu 10. února se oslavy přesunou do ulic. Ve 13.30 hodin se dá do pohybu průvod maškar v čele
s bubeníky, Novoborskými mažoretkami, chůdaři, kejklíři, tanečnicemi samby a s každým, kdo bude mít chuť se zapojit. Průvod vyjde od Městského kina směrem na náměstí Míru a bude ho uzavírat Dixieland Joker´s band. „Na náměstí si letos poprvé návštěvníci vychutnají karnevalové rytmy na letní pláži s palmami. A slibujeme, že dodáme i teplo. Novinkou bude fotostěna a ochutnávka řady brazilských a masopustních specialit,“ upřesňuje Ilona Rejholcová.

Ani v letošní objednávce pořadatelů nechybí kupa "brazilského" sněhu pro recesistický závod na lyžích, v němž se bude poprvé soutěžit o masopustní pohár starosty města Nový Bor. „I letos se může zapojit i široká veřejnost, a to buď na vlastních běžkách nebo budeme mít několik párů k zapůjčení na místě,“ láká Ilona Rejholcová. K tomu bude hrát na pódiu pražský dixielandový Joker´s band, brazilská BR-CZ Roda de Samba s tanečníky z Vibrasil Samba Show či tanečním klubem Boráček.

Kdo chce být na karneval připravený, ten by si určitě neměl nechat ujít trénink s uznávanou lektorkou Viviane Mateus, která je tváří masopustu. „Pro zájemce jsme připravili na sobotu 27. ledna od 10 hodin v Navrátilově sále základní kurz samby s Vibrasil Samba Show, která se učila od nejlepšího choreografa brazilského karnevalu,“ doplnila Ilona Rejholcová. Pro ty, co spíše rozehřeje něco dobrého na talíři, budou na webových stránkách divadla ke stažení tradiční brazilské recepty.

Česko-brazilské dny v Novém Boru se datují od roku 2007 a u jejich zrodu stála tehdejší významná osobnost novoborské kultury Radovan Novotný s brazilským scénografem Ricardem Hoineffem. Oslavy jsou připomínkou rodin z regionu, které v průběhu 18. až 20. století odcházely do Brazílie s vidinou lepšího života.

Do nového života si přinesly evropské tradice, mezi nimi právě i masopust. Ten je předchůdcem dnešního světoznámého brazilského karnevalu. „Před osmnácti lety jsme tak v Novém Boru spojili dva svátky, které jsou významem stejné, odlišují se jen rozdílným podnebím a mírou temperamentu. Ale stále v nich jde o oslavu života, radost vyjádřenou hudbou a tancem a samozřejmě typickými masopustními dobrotami,“ dodala Ilona Rejholcová.

 
VÝSTAVA
ARCHITEKTURA A MOC - PALÁCE BRASÍLIE OSCARA NIEMEYERA
9. února v 18 hodin Městské divadlo Nový Bor, kterou pořádáme ve spolupráci s ČVUT Praha.

Součástí bude koncert kapely Condurango Báry Hrzánové, TamTam Batucada, Vibrasil Samba Show, Capoeira, BRCZ Roda de Samba. Brazilské občerstvení a nápoje. Vstupenky v prodeji:

www.divadlonb.cz

Nový Bor získal k výstavě povolení od Instituto Moreira Salles v Brasílii. Výstavu organizuje Kultura Nový Bor, s.r.o. společně s Katedrou Architektury Fakulty stavební ČVUT v Praze pod vedením arch. Marca Maia. Výstavu podpořilo Velvyslanectví Brazílie v České republice a Velvyslanectví České republiky v Brazílii pod záštitou České komory architektů. Hlavní město Brasília nechal vystavět první brazilský prezident Juscelino Kubitschek, který byl českého původu. Široká veřejnost se v Městském divadle v Novém Boru bude moci od 9. února do 30. dubna 2024 seznámit s architektonickými skvosty Oscara Niemeyera – s Palácio da Alvorada, Palácio do Planalto, Palácio Itamaraty, budovou Nejvyššího federálního soudu či Národního kongresu. Výstava obsahuje 23 velkoformátových fotografií a návrhů, videoprezentaci i propojení s QR kódy. K dostání bude také katalog v českém jazyce.

TZ Kultura Nový Bor