Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Památkáři mají pro obnovu dvora v Zákupech o 20 milionů korun více, budou opět hledat firmu, která ho opraví

14. 12. 2019 | 12:21

Památkáři budou v soutěži znovu hledat stavební firmu, která opraví nejcennější část zchátralého hospodářského dvora u zámku v Zákupech na Českolipsku. Finanční limit pro zakázku stoupne z 107 milionů na zhruba 127 milionů korun. ČTK o tom informoval ředitel Územní památkové správy na Sychrově Miloš Kadlec. V původním výběrovém řízení dostali památkáři dvě nabídky, vysoko ale překračovaly limit 107 milionů korun.

zakupyHospodarskydvur
archivní foto

"Podařilo se nám tuto částku navýšit zhruba o 20 milionů," řekl Kadlec. Ani tak ale není jisté, zda se podaří nějakou firmu vybrat. Obě nabídky z původního tendru byly totiž vyšší než 127 milionů, které mají památkáři pro zakázku nyní k dispozici. "Doufáme, že firmy přehodnotí svůj přístup," uvedl ředitel územní památkové správy.

Hospodářský dvůr je jednou z nejohroženějších národních památek v Libereckém kraji. Vznikl ve druhé polovině 17. století. Ve vlastnictví státu je od roku 2003 a podle odhadu je na jeho celkovou obnovu potřeba 600 až 700 milionů korun. V první etapě chtějí památkáři zachránit jeho nejcennější část, což je bývalá konírna, v níž bylo v minulosti ustájeno až 60 koní. Na její obnovu získali evropskou dotaci přes 95 milionů korun.

Nyní památkáři hledají v poptávkovém řízení administrátora zakázky, který bude mít na starost její organizaci. Kadlec předpokládá, že výběrové řízení na stavební práce se vypíše v lednu. Pokud se podaří nějakou firmu vybrat, záchrana části památky by mohla začít po zimě. V plánu je dokončit rekonstrukci jižního křídla areálu do poloviny roku 2021.

V přízemí konírny má vzniknout expozice zaměřená na dopravu v době, kdy Zákupy jako letní rezidenci využívali Habsburkové. Další expozice bude v prvním patře, které v druhé polovině 19. století sloužilo k ubytování doprovodu rakouského císaře. Budou tam artefakty odkazující na zaniklé nebo nepřístupné české zámky a hrady.

čtk