Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Pokládka asfaltu uzavře silnici I/9 mezi Svorem a Novým Borem. Objížďka pětikilometrového úseku bude měřit 54 km

17. 03. 2024 | 12:25

Kvůli pokládce asfaltu bude o Velikonocích pro dopravu zcela uzavřený úsek silnice I/9 mezi Svorem a Novým Borem na Českolipsku, který stavbaři rozšiřují z dvoupruhu na čtyřpruh. Od 29. do 31. března budou muset motoristé zhruba pětikilometrový úsek mezi Svorem a Okrouhlou objíždět po 54 kilometrů dlouhé trase přes Cvikov, Jablonné v Podještědí, Mimoň, Zákupy a Českou Lípu, uvedlo na síti X Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD), které je investorem.

borSvorIrma2
archivní foto ze zimy Artur Irma

Rozšíření silnice, která je součástí tahu na Rumburk a dál do Německa, připravovalo ŘSD osm let. Denně tudy projíždějí v obou směrech tisíce automobilů, vysoký podíl má kamionová doprava. Podle odhadů tudy v roce 2035 projede denně až 17.000 aut. Aby komunikace nápor zvládla, bylo podle ŘSD nutné ji rozšířit na čtyři pruhy. Stavba přijde na 635 milionů korun bez DPH. Práce tam začaly v srpnu 2022 a v červnu by se po rozšířené silnici měli projet motoristé. "Zcela hotovo bude na podzim," řekl již dříve ČTK ředitel libereckého ŘSD Jan Wohlmuth.

Stavba vede po jižní hranici CHKO Lužické hory, severozápadně od silnice I/9 leží přírodní rezervace Klíč a podle ekologů je rozšíření komunikace zbytečné. I ministr dopravy Martin Kupka (ODS) při lednové návštěvě v České Lípě přiznal pochybnosti. "Nechal jsem si proto předložit argumenty pro tuhle investici, ty byly jednak na straně stávajících intenzit, ale především na straně nehodovosti, která ukazovala, že je k tomu opravdu dobrý důvod stavbu realizovat," hájil projekt ministr.

Úsek mezi Svorem a Novým Borem vede lesem a často se tam kvůli střetům se zvěří stávaly dopravní nehody, silnice proto dostane oplocení a bezpečný pohyb zvěře mimo silnici zajistí dva mosty přes migrační trasy. Součástí projektu byla přestavba křižovatky u Svoru na kruhový objezd, na který naváže obchvat Svoru, ten odvede dopravu mimo zástavbu. Zhruba dva kilometry dlouhá přeložka silnice I/9 přijde podle předběžných odhadů bez DPH na bezmála 636 milionů korun, ŘSD hledá dodavatele. Lhůta pro podání nabídek končí ve čtvrtek 2. května.

čtk