Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Poslední chátrající objekty v Ralsku půjdou k zemi, Liberecký kraj získal dotaci na demolici

04. 04. 2024 | 19:07

Liberecký kraj získal dotaci na zbourání posledních 37 zchátralých a nevyužívaných objektů v bývalém vojenském prostoru Ralsko. Náklady odhaduje na 38,9 milionu korun, ze Státního fondu podpory investic by měl dostat 31,2 milionu, což je 80 procent odhadovaných nákladů. Podle zkušeností z minulých let lze ale očekávat, že v soutěži půjde cena výrazně dolů, řekl dnes ČTK hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

Prostor Ralsko o rozloze 250 kilometrů čtverečních využívala do počátku 90. let sovětská armáda. K vojenským účelům ale sloužil už v první polovině minulého století. Postupně se tam v letech 1938 až 1991 vystřídaly německá, československá a sovětská armáda. Oblast patří v zemi k nejzatíženějším lokalitám po pobytu sovětských vojsk, sanace území stála přes půl miliardy korun. Liberecký kraj převzal v roce 2007 od státu část prostoru zhruba se 170 objekty, velkou část z nich už zboural.

Demolice Ralsko, foto: Artur IrmaOd roku 2011 nechal kraj ve vojenském prostoru odstranit 65 objektů a přišlo ho to na 55 milionů korun. K zemi už šel například nedostavěný kulturní dům, generální štáb, dvě kotelny a další přidružené budovy, ale také sklady, ubikace nebo jídelny či požární nádrže. V oblasti už zbývají jen ruiny, které kraj postupně odstraňuje, místa nechává osít trávou nebo osázet borovicí, která je v lokalitě původní dřevinou. Poslední bourání a sanační práce by tam měly být hotové do konce příštího roku.

Demolice Ralsko, foto: Artur Irma"Bývalý vojenský prostor Ralsko se díky demolicím nevyhovujících objektů postupně stává příjemným místem pro život. Cílem bouracích prací je vytvořit z Ralska čisté a bezpečné místo, které by v dalších letech mohlo sloužit například k rekreačním účelům. Do roku 2025 zbouráme 37 objektů v Hradčanech nad Ploučnicí a Svébořicích. K zemi půjdou zejména zbývající menší objekty a dojde ke kompletnímu dočistění oblasti od veškeré zátěže," doplnil náměstek hejtmana Jan Sviták (Starostové pro Liberecký kraj).

Demolice Ralsko, foto: Artur IrmaÚzemí Ralska má velký turistický potenciál - nedotčenou přírodu s řadou přírodních památek. Oblast má i bohatou historii. Centrální část Kuřívody založil Přemysl Otakar II. jako královské město na území bezdězského panství. Osídlení tam však bylo už v mladší době kamenné. V prostoru vznikl Geopark Ralsko, který zahrnuje i katastry Doks a Hamru na Jezeře. Kraji patří také plocha bývalého vojenského letiště Hradčany, kde by chtěl v budoucnu vybudovat solární elektrárnu s výkonem bezmála 104 megawattů.

čtk