Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Preciosa představila novou skeletovou pec Marie. Zvládá více požadavků na uměleckou sklářskou výrobu

16. 10. 2023 | 5:00

Sklářská společnost Preciosa Lighting v neděli představila při akci Víkend Křišťálového údolí návštěvníkům výroby v Kamenickém Šenově novou skeletovou pec, která nese jméno Marie. Podle generální ředitelky Preciosy Lighting Lucie Karlové je nová pec provozními parametry více přizpůsobena požadavkům na uměleckou sklářskou výrobu.

precioza4
Foto z www.kudyznudy.cz

Firma si od ní slibuje zlepšení pracovního prostředí sklářů, zvýšení flexibility výrobního procesu a snížení provozních nákladů.

Sklárna v Kamenickém Šenově, foto: Artur IrmaInstalace pece přináší podle Karlové nové období zpracování skla. Koncepce skeletové pece je postavená na moderních keramických a izolačních materiálech, které udrží energii uvnitř a minimalizují tepelnou ztrátu. Nová pec nahradí další dva sklářské agregáty, které jsou standardně nezbytné pro výrobu skla. Na začátku výrobního cyklu se v ní totiž provádí nejen temperování sklářské pánve, ale také zároveň slouží k opakovanému ohřívání skleněných výrobků při umělecké tvorbě sklářů.

Foto z www.kudyznudy.cz

Jednoduchá konstrukce pece včetně skelné jímky a nízká hmotnost umožňují snadnou přepravu zařízení ve sklářské hale. Pec využívá zemní plyn, ve srovnání s tradičními agregáty ale spotřebuje až o polovinu méně energie. "V případě problémů s dodávkou zemního plynu je možné přejít na alternativní způsob spalování propan butanu," doplnil za sklárnu Jan Huk. Investice je součástí strategického plánu rozvoje a vzhledem k tomu, že sklářství patří k energeticky nejnáročnějším výrobám, je jedním z důvodů i úspora nákladů na energie.

Sklárna v Kamenickém Šenově, foto: Artur IrmaPec Marie je podle Karlové první pecí nové koncepce. Teď ji čeká důkladné testování a v případě, že se osvědčí, chce Preciosa technologií nahradit současné velké tavicí agregáty.

Sklárna v Kamenickém Šenově, foto: Artur IrmaBěhem víkendového dne otevřených dveří se mohli návštěvníci ve sklárně podívat i do jinak nepřístupných prostor, jako je sklad sklářských forem nebo unikátní designová laboratoř. Pro děti firma připravila výtvarné dílny. Obdivovat mohli návštěvníci i přes 17 metrů vysokou nástěnnou malbu. "Naším cílem bylo zachytit netradiční formou to, co je pro nás v Preciosa Lighting klíčové, co ukazuje náš přístup k řemeslu, k dílům, která tvoříme. Murál Světlonošky propojuje historii, současnost i budoucnost křišťálu a výroby svítidel v Kamenickém Šenově a Křišťálovém údolí jako celku," dodala Karlová.

Sklárna v Kamenickém Šenově, foto: Artur IrmaVýroba křišťálových lustrů a svítidel má v Kamenickém Šenově bezmála třísetletou tradici. Preciosa Lighting, která je jejich největším českým výrobcem, je součástí sklářské a bižuterní skupiny Preciosa, která v Česku zaměstnává téměř 4000 lidí. Originální světelné instalace pro komerční projekty i soukromé rezidence dodává firma do celého světa od Severní Ameriky přes Blízký východ až po Asii.

Sklárna v Kamenickém Šenově, foto: Artur Irmačtk