Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přepážková pracoviště radnice v České Lípě najdou lidé na jednom místě. Město zároveň rozšířilo úřední hodiny 

02. 01. 2024 | 11:00

Přepážková pracoviště Městského úřadu v České Lípě najdou ode dneška lidé na jednom místě. Radnice je soustředila do budovy bývalé pojišťovny v ulici U Synagogy, kterou v roce 2019 koupila za 18 milionů korun. Rekonstrukce budovy stála dalších 95,3 milionu korun.

Uradceskalipa 1
Foto: Artur Irma

Město zároveň rozšířilo úřední hodiny, lidé teď mohou své záležitosti vyřídit každý den od 08:00, v úterý, čtvrtek a pátek do 11:30, v pondělí a ve středu do 17:00, řekla na dotaz ČTK starostka Jitka Volfová (ANO).

Do budovy se přesunulo zhruba 60 městských úředníků ze tří budov. Přepážky nového úřadu neslouží jen obyvatelům České Lípy, ale celé spádové oblasti, kde žije bezmála 77.000 lidí. "Jsou tu všechna přepážková místa, to znamená pasy, řidičské a občanské průkazy, přestěhoval se sem i živnostenský úřad nebo pokladna," doplnila starostka. Nový úřad je bezbariérový a dobře dostupný, v blízkosti jsou kapacitní parkoviště, zastávky městské i regionální autobusové dopravy a kolem vede cyklotrasa.

Foto: Artur Irma

Ne všechno ale musí lidé vyřizovat na úřadě, s Novým rokem začal v České Lípě fungovat portál občana na adrese portal.mucl.cz. "Zatím v takové jednoduché verzi, zatím jsou tam formuláře v souvislosti se znovuzavedeným poplatkem za odpad. Je možné se tam zaregistrovat nebo zjistit variabilní symbol pro platbu," řekl místostarosta Jakub Mencl (Živá Lípa). Na portálu je také odkaz na úřední desku nebo odkaz na objednávkový systém, jehož prostřednictvím si mohou lidé rezervovat termín na některé z přepážek úřadu. Služby se podle Mencla budou postupně rozšiřovat.

Budovu nového úřadu postavili v 90. letech pro pojišťovnu, v posledních letech byla ale prázdná a chátrala. Město ji koupilo od soukromého vlastníka, který byl v úpadku. Vedení radnice tak chtělo zabránit tomu, aby v objektu vznikla například ubytovna pro zahraniční dělníky. Původně se předpokládalo, že vzhledem ke stáří pojišťovny budou stačit úpravy do deseti milionů korun, ukázalo se ale, že budova je v horším stavu a nutná bude kompletní rekonstrukce. Náklady se navíc z původně vysoutěžených 85,5 milionu korun kvůli dalším úpravám zvýšily na konečných 95,3 milionu.

Foto: Artur Irma

Na modernizaci získala radnice 13,5 milionu korun ze Státního fondu životního prostředí. Budova má kvalitní zateplení i nová okna a dveře. Náklady na energie se podle města sníží o 60 procent i díky modernímu LED osvětlení, fotovoltaické elektrárně na střeše nebo využití takzvané šedé vody. Budovy, které úředníci uvolnili, chce město využít. "V budově u Vodního hradu chceme mít ordinace a byty pro lékaře, v budově v ulici Jindřicha z Lipé budou byty a do budovy v Děčínské ulici se částečně přesune archiv a také odbor školství," dodal místostarosta Martin Brož (ANO).

čtk