Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

První ročník turistického pochodu v Národním geoparku Ralsko proběhne v září

08. 08. 2024 | 19:01

Pro letošní rok jsme si pro širokou veřejnost připravili novinku a tou je 1. ročník turistického pochodu a zároveň cyklojízdy Národním geoparkem Ralsko. Termín akce je 14. září a start i cíl bude v obci Hamr na Jezeře.

ralsko skalni divadlo
Skalni divadlo

Naplánované trasy vás provedou po nejkrásnějších místech geoparku a upozorní vás na zdejší přírodní i historické zajímavosti. Do malebné krajiny borových lesů a pískovcových skal se návštěvníci mohou vydat buď pěšky nebo na kole. Na vymezených trasách mohou navštívit zříceninu hradu Děvín, Skalní divadlo či skalní věž Stohánek, místo, kde kdysi žil poustevník, vodopád na řece Ploučnici, objevit místa zaniklých vsí nebo zjistit, kdo postavil Čertovu zeď. Samozřejmě je čekají i rozhledy do krajiny a mnohé další zážitky.

Délku výletu si každý účastník zvolí sám dle svého uvážení a fyzické zdatnosti. Pro rodiny s dětmi jsou připraveny kratší pěší trasy na 6 a 12 km, pro zkušenější turisty pak 20 km a pro milovníky delších výletů je určena „královská trasa“ v délce 30 km. Stejně tak i cyklisté si přijdou na své, projedou se po trasách 20 a 40 km s menším převýšením, nebo se mohou vydat na náročnější okruh o délce 57 km. Po cestě budou na účastníky čekat samokontroly v podobě otázek, na kterém najdou odpověď jen na daném místě. Za jejich zodpovězení a projití celé trasy každý turista či cyklista v cíli obdrží pamětní list. Předem registrovaní účastníci získají i drobnou odměnu.

„Věříme, že naší akcí motivujeme veřejnost pro to, aby navštívila Geopark Ralsko ještě jednou. Bývalý vojenský prostor se desítky let poté, co ho vojáci opustili, mění v místo s nádhernou přírodou a vzniká zde jedinečná oblast pro pestré výlety,“ vysvětluje ředitelka geoparku Lenka Mrázová.

Generálním partnerem akce jsou Vojenské lesy a statky ČR, s.p. Akce turistický pochod a cyklojízda se koná na území, které spravuje státní podnik Vojenské lesy a statky ČR, s. p. Partnery akce jsou Liberecký kraj a obec Hamr na Jezeře.

Akce se koná v sobotu, 14. září – start a cíl je v Autokempu Hamr na Jezeře. Účastníkům doporučujeme možnost online registrace předem, při které získají výhodnější startovné a v cíli i malý dárek.

Podrobné informace o akci a možnost registrace předem najdete zde:

https://www.visitralsko.com/l/turisticky-pochod-cyklojizda/

TZ/Pavlína Kovářová