Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Řemeslníci i výrobci potravin na Českolipsku mohou znovu soutěžit o titul výrobek roku

16. 04. 2024 | 6:52

Řemeslníci i výrobci potravin z Českolipska mohou znovu soutěžit o titul výrobek roku. Přihlášky je možné podávat do konce července elektronicky vyplněním formuláře na webu, nebo písemně na adresu českolipského a novoborského informačního centra, řekla dnes ČTK mluvčí českolipského městského úřadu Kristýna Kňákal Brožová. Českolipská radnice soutěž vyhlašuje pošesté, popáté společně s městem Nový Bor.

nanynka 244620407 4447314745363256 1797350213170834436 n
Textilní panenka Nanynka od Věry Najbrtové z Nového Boru

"Náš region má mnoho šikovných lidí, na které můžeme být právem hrdí. Je proto dobře, že na ně umíme prostřednictvím naší soutěže upozornit a představit je širší veřejnosti. Součástí naší práce v rámci soutěže je výrobce medializovat a pak také finančně ocenit vítěze jednotlivých kategorií. Účastníky zveme také na městské akce a pořizujeme od nich propagační předměty města," uvedla českolipská starostka Jitka Volfová (ANO). Spolupráce města s účastníky soutěže podle ní nekončí jedním ročníkem, ale je dlouhodobá.

Součástí soutěže budou podle Kňákal Brožové workshopy, na kterých se budou moci lidé naučit dovednosti od účastníků dosavadních ročníků. Radnice workshopy poprvé nabídla loni a setkaly se s velkým zájmem. Letos jich je v plánu pět v českolipském Centru textilního tisku, kde bude také od poloviny srpna do poloviny září výstava soutěžních výrobků. "Jednatřicátého srpna pak v rámci pivních slavností na hradě Lipý proběhne řemeslný jarmark, na kterém budou moci občané navíc ochutnat všechny přihlášené potravinové výrobky a hlasovat pro ně," dodala mluvčí.

Jiří Karel z novoborské firmy Clavis Office s dámskou koženou kabelkouSoutěží se ve třech kategoriích: potraviny, řemesla a umělecké výrobky a také oděvní a textilní tvorba. Do soutěže se mohou přihlásit výrobci ze správního obvodu obce s rozšířenou působností (ORP) Česká Lípa a ORP Nový Bor. Přihlásit se mohou také výrobci, kteří už soutěžili v předchozích ročnících. Spolu s oceněním v každé kategorii bude vyhlášen také absolutní vítěz, o samostatném ocenění rozhoduje svými hlasy také veřejnost. Vedle zajištění propagace jsou ocenění spojená s finanční odměnou 5000 korun a 15.000 Kč pro hlavního vítěze.

Absolutním vítězem minulého ročníku se stal Jiří Karel z novoborské firmy Clavis Office s dámskou koženou kabelkou. V předchozích letech vždy zvítězily ženy. V roce 2022 vyhrála série ručně tkaných plédových ponč s názvem Čtyři roční období od Zuzany Froňkové z Polevska, o rok dříve textilní panenka Nanynka od Věry Najbrtové z Nového Boru. V roce 2020 porota ocenila bezlepkové mrkvánky Ivany Hollanové z Mimoně a první vítězkou soutěže se v roce 2019 stala Michaela Bílková z České Lípy a její jahodový extra jam s bezovým květem, který prodává pod značkou Moje marmeláda.

Výrobek roku čtk