Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Šestnáct andělů Jana Naše vyrobených z letorostů se bude vznášet v novoborském kině

08. 01. 2023 | 13:07

Tvorbu olomouckého výtvarníka a sochaře Jana Naše mohou návštěvníci zhlédnout od 18. ledna denně v novoborském kině.
Jeho monumentální šestimetrová plastika se například vyjímá v Krkonošském národním parku.

Další jeho plastiky můžete vidět i v Holandsku, Praze či Olomouci. V kině budou k vidění jeho menší objekty a šperky. Šestnáct dřevěných andělů vyrobených z jabloňových letorostů se bude vznášet u stropu ve foyer kina.

Jan Naš.Největším zájmem Jana Naše bylo dřevo. Vybral si jej proto, že je to živá hmota. Souzněl s ním. Miloval tvoření, objevování tvarů. Věnoval se dřevěnému šperku a malým plastikám, kterým říkal hmatky.

Těch vytvořil velké množství. Byly to vlastně malé plastiky. Mnohé měly i kinetickou funkci.
Nic nesmělo přebývat, aby nás nerozptylovalo, abychom si mohli vychutnat jeho tvar a soustředit se na meditaci

Vernisáž výstavy se uskuteční ve středu 18. ledna v 18 hodin. Úvodní slovo pronese významný dokumentární fotograf prof. Mgr. Jindřich Štreit, Dr.h.c., hudbou výstavu doprovodí Miloš Vacík, kapelník ze skupiny Tam Tam Batucada, zakladatel Slunečního orchestru, Šum svistu a první školy samby v České republice. Vernisáž bude doplněna projekcí fotografií.

Jan Naš žil a tvořil v Hněvotíně v Olomouckém kraji. Od roku 1975 se účastnil pravidelně sochařských sympozií (Vrchlabí, Olomouci, Prostějově, Brně). Vystavoval samostatně i kolektivně (Švýcarsko, Rakousko, Bratislava, Praha, Olomouc). Je zastoupen v soukromých sbírkách po celé Evropě i v USA.

Vystudoval zahradnickou školu a školu pro rehabilitaci. Byl zaměstnán na Floře Olomouc, kde se staral o tropické skleníky. Působil na Psychiatrické léčebně ve Šternberku a v Protidrogovém centru v Olomouci.

Cestoval za přáteli do Švýcarska, ale hlavně do Indie, kde se pohyboval v jogínské společnosti. Nabyté zkušenosti potom praktikoval na kurzech, které vedl v Olomouci.

„Jan miloval přírodu. Učil nás být v souladu s přírodou a zároveň s lidmi.
Celoživotní družkou byla pro něho Libunka, která má výtvarné vzdělání na Palackého univerzitě. Věnovala se malbě a grafice. Byla mu oporou a rádkyní,“ doplňuje Jindřich Štreit.

Výstavu je k vidění denně v městském kině v Novém Boru do 31. března 2023. Více na www.kinonb.cz/vystavy

HMATKY: jsou drobné dřevěné plastiky do ruky a do kapsy. V dlani vytvářejí příjemný hmatový vjem, uvolňují psychické napětí a provádějí přirozenou akupresuru drah zakončených v dlani a v prstech. Výběr se provádí podle tvaru a velikosti a tvaru ruky a podle osobního temperamentu.

TZ Kultura Nový Bor