Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Sklářská muzea z Nového Boru (130) a Kamenického Šenova (100) oslaví výročí svého vzniku výstavami

11. 05. 2023 | 5:00

Dvě sklářská muzea z Českolipska oslaví výročí svého vzniku hlavně výstavami, chystají ale i další akce včetně Lustrfestu. Muzeum z Kamenického Šenova slaví letos 100 let a novoborské 130 let. Novináře o akcích spojených s oslavami výročí informovaly ředitelky obou muzeí.

muzeumsenov1
Muzeum v Kamenickém Šenově, foto Artur Irma

Výstavu věnovanou své historii a svým sbírkám už muzeum v Kamenickém Šenově zahájilo. Založeno bylo městem v březnu 1923 a specializuje se na ryté a broušené sklo od 17. století do současnosti a na svítidla. Ve sbírkách má přes 4500 exponátů. "Kamenický Šenov byl a dodnes zůstává významným sklářským centrem," uvedla ředitelka muzea Helena Braunová.

Další velká výstava připomene firmu, v níž toto muzeum už skoro půl století sídlí. Bude k 200 letům od založení vídeňské firmy J. & L. Lobmeyr, která spolupracovala s místními skláři od poloviny 19. století. Výstava začne 27. května v rámci jednodenního festivalu skla Lustrfest. "Bude tím zlatým hřebem celých letošních oslav," řekla Braunová. Program bude po celém městě a ponese se ve znamení odkazu na 20. léta minulého století. V místní střední uměleckoprůmyslové škole studenti vytvářejí pro festival speciální skleněný objekt připomínající několikametrová křídla. "Podílí se na tom hlavně studenti prvního a druhého ročníku. Takže ta konstrukce se rodí a předpokládám, že na tom asi nejvíc zapracují během příštího týdne," uvedl zástupce ředitele školy Jakub Jelínek.

Muzeum v Kamenickém Šenově, foto Artur Irma

Třetí speciální výstava v Kamenickém Šenově začne při muzejní noci 10. června a budou na ní díla, které místní muzeum dostalo darem od umělců ke svému 100. výročí.

Novoborské muzeum založené místními skláři v roce 1893 chystá akce spojené oslavami výročí vzniku na celý rok. Nejbližší bude muzejní noc 27. května koncipovaná jako narozeninová párty s tvořivými dílnami či ukázkami sklářských technik. Hlavní výstavou muzea k výročí bude The Best of, která pomyslně zahájí 24. června jednodenní sklářské slavnosti. Muzeum na ní bude prezentovat přírůstky do svých sbírek za posledních deset let. "My jsme se nechtěli opakovat, takže jsme oproti těm 120 letům před deseti lety, kdy jsme skutečně ve výstavě obsáhle představili celou tu 120letou historii, tak teď jsme si říkali, že se zaměříme na těch posledních deset let," uvedla ředitelka muzea Petra Ajšmanová. Muzeum má ve sbírkách přes 10.000 exponátů a jeho stálá expozice je zaměřená na stylový a technologický vývoj skla především na Novoborsku od 18. století po současnost.

Novoborské muzeum je spojeno s Mezinárodním sklářským sympoziem, archivní foto

Obě muzea jsou od sebe vzdálená jen asi sedm kilometrů. Současné vztahy mají přátelské, ale ne vždy tomu tak bylo, jak dokládá v rámci oslav prezentovaný příběh dvou malovaných váz z proslulé dílny Gustava Ahneho z Kamenického Šenova. Obě byly původně ve sbírce novoborského muzea, po zřízení šenovského žádali jeho představitelé, aby díla sklářů z jejich města byla převezena k nim. Dlouholetý spor o rozdělení sbírky trval do roku 1939 a dnes má každé z muzeí po jedné z těchto váz.

čtk