Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Skok přes kůži. Českolipská muzejní noc představí hornictví i v nové expozici o těžbě uranu

09. 06. 2022 | 16:38

Muzejní noc se po dvou ročnících vrací v červnovém termínu a do celého klášterního areálu. Tradiční akce Vlastivědného muzea a galerie v České Lípě ve spolupráci s městem Česká Lípa se uskuteční v pátek 10. června. Devatenáctý ročník naváže na nově otevřenou stálou expozici Těžba uranu na Českolipsku a ponese se v duchu hornictví.

uran2
Foto: archiv

„Celou akci zahájí průvod, který v 18 hodin vyrazí z městského parku před radnici na Masarykovo náměstí, kde hornické procesí obdrží klíč od města. Následně se průvod se zástupci cechu hornického a s koňmi taženým kočárem vydá do muzea a přilehlých klášterních zahrad,“ uvedla Vlaďka Procházková, vedoucí oddělení výstav, výchovy a propagace Vlastivědného muzea a galerie.

Kromě nevšedního pohledu do všech muzejních expozic pořadatelé pro návštěvníky připravili kulturní program, který se z části dotýká právě tradicemi opředeného hornictví, ukázku slavnostního pasování do cechu hornického – takzvaný skok přes kůži, ukázky báňské záchranné techniky a možnost vyzkoušet si praktické dovednosti báňských záchranářů.

Pro děti organizátoři uchystali tovaryšskou stezku na Rajském dvoře se čtyřmi stanovišti, jimiž budou kovář, mincířka, rýžování zlata a jízda s tratárkem. Záštitu a odborný dohled poskytnou Hornicko-historický spolek pod Ralskem a středisko Závodní báňské záchranné stanice Hamr na Jezeře.

„Českolipsko je neodmyslitelně spjaté s hornickou činností. I když je to už minulost, stále tu žije řada lidí, kteří v této oblasti pracovali a mají s ní spojené své vzpomínky,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Hudebního programu se zhostí dechová hudba Mostečanka se svým hornickým repertoárem a Jazzová farma českolipské Základní umělecké školy. Dvě loutkové pohádky a jedna interaktivní pohádka potěší děti i dospělé. Závěr večera vyvrcholí ohňovou a světelnou show.

Ani letos nebude chybět občerstvení: pražené mandle, sýrové pochoutky, sladké i slané palačinky, valašské frgále a staročeské speciality; v přízemí hlavní budovy bude k ochutnání hornické kuchyně. K pití bude možné okusit například medovinu, kávu či míchané alko i nealko koktejly. Vstupenka z muzejní noci umožní také vstup do Šatlavy – archeologického muzea Českolipska.

Program Muzejní noci

18.00 Hornický průvod z městského parku
19.00 Otevření Hornické muzejní noci
19.30 Chůdaři – klášterní zahrada
19.30 Hornická loutková pohádka – galerie Jídelna
20.00 Mostečanka (hornický dechový orchestr) – klášterní zahrada
20.45 Skok přes kůži – klášterní zahrada
21.15 Verbováníčko (interaktivní pohádka) – klášterní zahrada
22.00 Jazzová farma ZUŠ Česká Lípa – klášterní zahrada
22.00 Hornická loutková pohádka – galerie Jídelna
22.30 Chůdaři – klášterní zahrada
23.00 Ohňová a světelná show – amfiteátr


LK/Jan Mikulička