Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Školy v České Lípě dostanou nové učebny přírodních věd a jazyků za téměř 17 milionů korun

24. 03. 2021 | 15:08

Základní školy Lada a Slovanka v České Lípě budou mít díky dotaci z evropských fondů moderní učebny pro výuku přírodních věd, jazyků nebo informačních technologií za téměř 17 milionů korun. Většinu peněz se přitom radnici podařilo na projekt získat z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP). Z vlastního rozpočtu Česká Lípa zaplatí jen 5,4 milionu korun, řekla dnes ČTK mluvčí města Kristýna Kňákal Brožová.

škola třída classroom
Ilustrační foto

"Investujeme do oprav škol každý rok desítky milionů korun, jedná se však většinou o venkovní opravy, jako jsou opravy střech, výměna oken nebo zateplení fasády. Je však důležité investovat také do modernizace vnitřního vybavení, a pokud k tomuto účelu lze navíc využít dotaci, jedná se o skvělý bonus navíc," doplnila starostka Jitka Volfová (ANO).

Práce na nových učebnách by měly začít letos o prázdninách, radnice teď hledá dodavatele. "Předmětem veřejné zakázky jsou drobné stavební práce, výměna elektroinstalace a především dodávka a montáž nového vybavení včetně odpovídající výpočetní techniky a nábytku," doplnila mluvčí radnice. Základní škola Slovanka by měla získat novou učebnu chemie, fyziky, zeměpisu a přírodopisu a také novou jazykovou a počítačovou učebnu. Žáci Základní školy Lada by měli díky projektu dostat novou učebnu chemie, fyziky, jazyků a počítačovou učebnu.

Do modernizace a zateplení svých mateřských a základních škol investuje Česká Lípa každoročně miliony korun, v letošním roce má na to zhruba 50 milionů korun. K největším projektům patří zateplení mateřské školy na sídlišti Špičák, které přijde na 16,4 milionu korun. Hotové by mělo být na podzim. Už v červenci by měly skončit práce třeba na modernizaci zanedbaného hřiště u Základní školy Jižní. "Vznikne tam multifunkční hřiště pro nejrůznější druhy sportů, jako je fotbal, basket, volejbal, házená nebo badminton, na východní straně bude ještě hřiště na streetball," dodala Kňákal Brožová.

čtk