Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Stavební práce uzavřou po neděli některá sportoviště na Městském stadionu v České Lípě

10. 10. 2024 | 10:19

Stavební práce uzavřou po neděli fotbalové hřiště a atletický areál na Městském stadionu v České Lípě. Rekonstrukce obou hlavních sportovišť přijde město na 47 milionů korun, sedm milionů získala radnice z nového krajského dotačního programu. Stadion u Ploučnice nebude zavřený celý, tenisové kurty, hřiště s umělou trávou, hřiště na basketbal i workoutové hřiště zůstanou přístupné, řekla dnes ČTK mluvčí radnice Kristýna Kňákal Brožová.

česká lípa stadion 462363431 883708970589589 7251561584335192418 n
Foto: Facebook/Město Česká Lípa

Stadion u Ploučnice je z roku 1962, travnaté fotbalové hřiště a atletický areál už jsou ve špatném stavu a obnovu nutně potřebují. Podle starostky Jitky Volfové (ANO) je v České Lípě velké množství lidí, kteří se věnují sportu, a je proto potřeba tuto činnost podporovat a vytvořit sportovcům důstojné zázemí. "Z původního projektu, jehož náklady byly odhadnuty na 12 milionů korun, se stal projekt za necelých 50 milionů. Myslím ale, že je smysluplný, a je dobře, že dáme fotbalové hřiště i atletický areál do pořádku, aby obě sportoviště mohla dobře sloužit další roky," doplnila starostka.

Rekonstrukci zajistí společnost Swietelsky stavební, která zvítězila ve veřejné soutěži. Na projekt žádala radnice opakovaně o dotaci z Národní sportovní agentury, ale neuspěla. Využila proto nového programu Libereckého kraje na obnovu velké sportovní infrastruktury. "Město naší velikosti mnoho dotačních možností nemá," řekla Volfová. Radnice byla připravena stavbu financovat i kompletně z vlastních zdrojů, pokud by žádost nebyla úspěšná. "Oprava je první et....apou, jednáme s kluby o navazujících potřebných stavebních pracích," dodala starostka.

V Libereckém kraji nejde o jediný podobný projekt, na obnově atletického stadionu ze 60. let minulého století pracují také třeba v Semilech. Rekonstrukce sportoviště přijde město na 60 milionů korun, téměř 12 miliony přispěje Liberecký kraj, hotovo by mělo být do zimy. V září dokončili rekonstrukci atletického oválu ve Frýdlantu na Liberecku. Obnovu nevyhovujícího areálu za 19,5 milionu korun financovalo město ze svého. "Se žádostí o dotaci z Národní sportovní agentury jsme neuspěli," řekl při slavnostním otevření místostarosta Jiří Stodůlka (ODS).

čtk