Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Sušení v posklizňové lince za 40 milionů výrazně urychlilo žně v Brništi

05. 08. 2019 | 15:44

Sušení obilí a řepky v posklizňové lince výrazně urychlilo zemědělcům ze ZOD Brniště na Českolipsku žně. Sklidit zbývá zhruba 250 hektarů, což je asi 15 procent ploch, hotovo by mělo být do konce týdne, řekl dnes ČTK vedoucí rostlinné výroby ZOD Brniště Pavel Cihlář.

kombajnIlustr
ilustrační foto

Jeden z největších zemědělských podniků v Libereckém kraji investoval loni více než 40 milionů korun do moderní posklizňové linky s odvětrávanými skladovacími sily s celkovou kapacitou 7500 tun. Podle Cihláře se to vyplatilo.

"Díky sušce to odsejpá, protože teď tady přecházely nějaké přeháňky, takže poslední čtyři dny sušíme naplno každý den a musím říct, že spokojenost je maximální. Není to energeticky náročné, takže jsme spokojeni," řekl Cihlář. Žně se díky tomu podaří zkrátit zhruba o pětinu, dodal.

Ani výnosy nejsou podle něj tak špatné, jak to kvůli suchu ještě na začátku žní vypadalo. Pšenice dává v průměru přes sedm tun z hektaru, loni jí v Brništi sklízeli o tunu z hektaru méně. Horší je úroda řepky, které sklidili v průměru 3,6 tuny z hektaru, loni to byly téměř čtyři tuny. Špatná byla letos podle Cihláře úroda hrachu, kterého se sklízelo jen 2,4 tuny, loni byl průměrný výnos 3,28 tuny z hektaru. Brniště je také tradičním pěstitelem českého máku, letos ho ale vůbec nevyseli. "Měli jsme málo krmiv, tak jsme dali kukuřici," dodal.

ZOD Brniště patří k nejmodernějším zemědělsko-potravinářským podnikům v Libereckém kraji. Je největším chovatelem krůt a krocanů v České republice a chovatelem holštýnského černostrakatého skotu. Hospodaří zhruba na 2500 hektarech zemědělské půdy a zaměstnává 60 lidí. Vedle zemědělské prvovýroby má firma čerpací stanici, pískovnu a podnik na zpracování krůtího a kuřecího masa Prominent CZ, kde pracuje dalších 80 lidí. V loňském roce utržila firma za svou produkci přes 193 milionů korun, což bylo o 6,6 procenta méně než o rok dříve. Přesto skončilo hospodaření více než patnáctimilionovým ziskem.

čtk