Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Úpravy vstupu Kulturního domu Crystal v České Lípě vzniku očkovacího centra nebrání

27. 01. 2021 | 13:11

AKTUALIZOVÁNO: V České Lípě připravují rekonstrukci vstupu Kulturního domu Crystal. Liberecký kraj v něm chce zároveň od března otevřít velkokapacitní centrum pro očkování proti koronaviru. Stavba by tomu ale bránit neměla, budova má ještě další vstup, řekla dnes ČTK českolipská starostka Jitka Volfová (ANO). Rekonstrukce by podle ní měla začít na konci května. Hotovo má být do konce září, aby mohl Crystal od října znovu sloužit kultuře. V rozpočtu na to má město připraveno 20 milionů korun.

Ceska-Lipa-02
Foto: Mad

Rekonstrukci vstupní části kulturního domu připravuje radnice už několik let. "Chceme zrekonstruovat toalety, celý vestibul a předvstupní část kulturního domu. Opravujeme Jiráskovo divadlo, které bude uzavřeno letos a ještě příští rok. Návštěvníkům, kteří budou za kulturou chodit pouze do kulturního domu, bychom tam chtěli nabídnout příjemné prostředí," doplnila Volfová. Projekt úprav podle ní připravil architekt Jiří Janďourek ve spolupráci s Jiřím Suchomelem, který stál před lety i v čele týmu, jenž moderní stavbu navrhnul.

Multifunkční budova Crystalu doplňuje a uzavírá zahradu českolipského muzea. Je zapuštěna do terénu a šikmá jižní fasáda funguje jako vzduchový kolektor sluneční energie, částečné zapuštění do země, dobré tepelně izolační provedení a možnost akumulace tepla v podloží budovy tvoří celkový koncept energetické úspornosti. Projekt začal v roce 1975, kulturní dům byl otevřen až v prosinci 1990. Kromě dvou hlavních sálů a foyer je v budově kino, restaurace, baletní sál a galerie.

I když bude hlavní vchod kvůli rekonstrukci uzavřený, podle Volfové je možné pro očkovací centrum budovu využít. Mnoho jiných prostorů, které by byly dostatečně velké, dobře dostupné a nabízely i prostor k parkování, město k dispozici nemá. "Do Crystalu je přístup i z druhé strany a k dispozici jsou tam i další toalety, takže tam očkovací centrum může být i po celou dobu rekonstrukce. My jako město jsme na to připraveni," řekla Volfová. Bude podle ní záležet na tom, jak bude očkování organizováno. "Osobně jsem zastáncem očkování přes praktické lékaře, i pro pacienty by to bylo jednodušší," dodala českolipská starostka.

čtk