Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V České Lípě podepsalo vítězné ANO koaliční smlouvu s Živou Lípou, starostkou zůstává Jitka Volfová

13. 10. 2022 | 10:35

V České Lípě dnes podepsal koaliční smlouvu zástupci vítězného hnutí ANO a druhého uskupení Živá Lípa. ČTK o tom informovala Jitka Volfová, která kandidátku ANO do voleb vedla. V zastupitelstvu bude mít koalice většinu 19 z 25 hlasů. Starostkou by měla zůstat Volfová, která stála v čele města poslední čtyři roky.

volfovaTOP
Jitka Volfová, staronová starostka České Lípy. Foto z FB J. Vofové. Dole ve fotogalerii snímky z podpisu smlouvy, foto od Jany Hajné/ANO

ANO by třetímu největšímu městu v Libereckém kraji mohlo vládnout i samo, v zastupitelstvu má většinu 13 mandátů, když pro něj ve volbách hlasovalo 40,79 procenta voličů.

"Nepřemýšleli jsme o tom, že bychom zůstali sami, od začátku jsme vedli jednání s Živou Lípou," řekla Volfová. Oba subjekty podle ní dobře spolupracovaly už v posledním volebním období, a tak se nabízelo v tom pokračovat. Rada zůstane sedmičlenná, ANO bude mít pět zástupců, ŽIvá Lípa dva. ANO získá kromě funkcí starosty a prvního místostarosty, kterým by měl být Martin Brož, také místo uvolněné radní pro Nelu Cyrmon Theerovou. Druhým místostarostou by měl být lídr Živé Lípy Jakub Mencl.

Za hlavní úkol pro nové období považuje Volfová dotáhnout velké projekty, jako je výstavba koupaliště, rekonstrukce bývalé pojišťovny na nový úřad nebo obnova vyhořelého Kounicova domu. "Kromě toho bychom se rádi soustředili na zřízení technických služeb, jednou z velkých věcí je i bezpečnost města. Doba, která nás čeká, vůbec nebude lehká a my se musíme soustředit na to, abychom všechny ty věci ustáli, velkým zásahem do financí budou energie, připravujeme i krizová opatření, rozhodně ale chceme, aby děti chodily do škol," zdůraznila Volfová.

Náročná bude podle Volfové příprava rozpočtu na příští rok, město zatím neví, jak bude nakupovat plyn. "Hovořilo se o státním obchodníkovi s energiemi právě pro veřejnou správu, zatím ale není. My máme ještě elektřinu na příští rok, ale plyn musíme zajistit od 1. ledna a dodavatelé s velkými odběrateli nechtějí uzavírat smlouvy. I kvůli tomu zvažujeme, zda rozpočet na příští rok schválit ještě v prosinci nebo počkat a schválit ho třeba až na konci ledna," dodala Volfová. I před čtyřmi lety zahajovalo město po volbách rok s rozpočtovým provizoriem a zásadní problémy to nezpůsobilo.

V České Lípě vybírali voliči z 12 kandidátek, uspělo jich pět. Druhá Živá Lípa má šest zastupitelů, třetí SPD bude mít tři mandáty, čtvrté Spolu dva. Jednoho zastupitele bude mít uskupení PRO Českou Lípu. Před čtyřmi lety pro ANO hlasovalo 23,99 procenta voličů, získalo sedm křesel v zastupitelstvu. Druhé skončilo uskupení Živá Lípa se šesti mandáty. Třetí byla ODS se ziskem tří křesel. Čtvrtá ČSSD měla dva mandáty stejně jako PRO Českou Lípu a Piráti. Po jednom křesle obsadili Nezávislí a soukromníci, SPD a komunisté. Letos se ČSSD ani komunisté do zastupitelstva nedostali.

Ustavující zasedání zastupitelstva se uskuteční 24. října.

čtk