Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V České Lípě postaví nový azylový dům pro matky s dětmi, přijde na 27 milionů korun

02. 04. 2022 | 12:22

V České Lípě postaví nový azylový dům pro matky s dětmi, které hledají přechodné útočiště. Najít by v něm měly důstojné a příjemné prostředí, ve kterém se budou moci vzpamatovat z prožitých traumat a rozmyslet si co dál. Podmínky v současném azylovém domě - Domě rychlé pomoci, dnešním standardům už neodpovídají, řekla ČTK mluvčí českolipské radnice Kristýna Kňákal Brožová.

"Maminky, které musejí na přechodnou dobu využít nouzového ubytování v azylovém domě, mají za sebou většinou složité období, a i když mají o bydlení postaráno, dál se potýkají s celou řadou problémů. Věřím, že pokud budou ubytované v příjemném prostředí, bude to nejen podnětné pro jejich malé děti, ale zároveň je to bude motivovat ke zlepšení jejich vlastní životní situace. Jsem proto moc ráda, že Česká Lípa bude mít nový azylový dům, kde se maminkám a jejich dětem dostane maximální pomoci a podpory v důstojném prostředí," doplnila starostka Jitka Volfová (ANO).

Nový azylový dům pro maminky s dětmi vyroste v Dubické ulici a bude přístavbou Domu humanity, který slouží jako útočiště lidem bez domova, provozuje ho příspěvková organizace Sociální služby města České Lípy. "Půjde o dvoupodlažní budovu s kapacitou 25 osob, což je kapacita dvakrát větší, než má současný azylový dům. Objekt bude částečně bezbariérový a především, vybavením a uspořádáním bude odpovídat současným standardům pro tento typ bydlení," doplnila mluvčí radnice.

Zakázku na stavbu získala firma BLÁHA Trade s nabídkovou cenou 26,7 milionu korun, což je zhruba o deset milionů méně, než projektanti původně odhadovali. Radnici se na stavbu podařilo získat 17,4 milionu korun z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP), což pokryje téměř dvě třetiny nákladů. "Stavět by se mělo začít zanedlouho, hotovo by mělo být zhruba za rok," dodala Kňákal Brožová.

čtk