Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V České Lípě se uskuteční další dražba odtažených vraků, v nabídce je pět aut

04. 08. 2024 | 14:44

V České Lípě připravují další dražbu automobilových vraků, které nechala radnice odstranit z ulic. Prvních šest vydražili ve městě letos v lednu dohromady za 19.600 korun, nejdráž se prodala Škoda Fabia Combi, za kterou kupec zaplatil 7600 korun.

odtah
ilustrační foto

Teď je v nabídce dalších pět nepojízdných vozů, vyvolávací ceny začínají od 500 korun, řekla ČTK mluvčí radnice Kristýna Kňákal Brožová. Dražba se uskuteční ve středu 14. srpna.

Odtahování nepojízdných aut se v České Lípě věnují pátý rok, za tu dobu jich z ulic zmizelo 182. Většinu autovraků nechalo město odtáhnout, některé odstranili po výzvě jejich majitelé. Snazší možnost odtahů přinesla novela v roce 2020, která zjednodušila definici autovraku - už nejde jen o zrezivělé auto bez značek a od pohledu nepojízdné. Za autovrak lze nově považovat i vůz s minimálně šest měsíců propadlou technickou kontrolou. Přesto je podle místostarosty Jakuba Mencla (Živá Lípa) odstranění vozu z ulice zdlouhavé a předchází mu složitý administrativní proces.

Většinou z ulic mizí automobily, které mají propadlou technickou kontrolu, nicméně některá auta byla podle Mencla v tak špatném stavu, že je město nechalo rovnou ekologicky zlikvidovat. "Automobily, které nevykazují známky vraku, ale mají propadlou technickou kontrolu, pak necháváme na odstavném parkovišti, za jejich odstavení samozřejmě město platí. Dražba je tak dobrý nástroj, jak vynakládání těchto peněz zastavit. Pokud si automobil někdo koupí, využijeme získané peníze k úhradě nákladů," řekl.

Auta se budou dražit na odstavném parkovišti firmy Odtahy Halasník od 15:00, už o hodinu dřív si ale mohou zájemci přijít automobily prohlédnout. Dražbu pro město zajišťuje firma FinYes. Aktuálně město nabízí citroën, po dvou fordech a oplech, všechna auta jsou nepojízdná, bez technické kontroly a město k nim nemá klíčky ani dokumenty. "Pokud si vůz nikdo nekoupí, můžeme jej sešrotovat a městu díky tomu již další náklady s konkrétním vozem nebudou vznikat," dodal místostarosta.

S dražbou autovraků mají zkušenosti například v Liberci, kde odtažené nepojízdné vozy nabídli poprvé už předloni, kdy dražili prvních 15 vozů. Naposledy dražilo krajské město autovraky v polovině července, kdy za 16 nepojízdných aut včetně jednoho tahače a dvou návěsů utržilo 316.500 korun. První odtažená auta dražili letos v lednu také v Novém Boru. Naopak třeba v Jablonci nad Nisou dražby nechystají, majitelům autovraků nabízí radnice ekologickou likvidaci zdarma.

čtk