Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V lednu se v Novém Boru uskuteční první dražba odtažených autovraků

09. 01. 2024 | 15:59

V Novém Boru na Českolipsku se v lednu uskuteční první dražba autovraků, které byly dlouhodobě odstavené v ulicích města. Vozidla s propadlou technickou kontrolou úředníci nechali v loňském roce odtáhnout, řekla dnes ČTK mluvčí radnice Radmila Pokorná. V pondělí 22. ledna se budou dražit první čtyři vozy, ke kterým se ani po výzvě nikdo nepřihlásil.

autovrak nb
Foto - zdroj: www.novy-bor.cz

"Bude se jednat o vůbec první způsob takového prodeje v Novém Boru. Do dražby jdou vozidla, u nichž jsme vyčerpali všechny možnosti, jak majitele kontaktovat," uvedl starosta Jaromír Dvořák (Starostové pro Liberecký kraj). V nabídce jsou Opel Zafira, Škoda Fabia, Seat Toledo a Škoda Felicia, cenu stanovil soudní znalec. "Jde o technicky nezpůsobilá vozidla, která jsou vhodná na náhradní díly. Jejich vyvolávací ceny se tak pohybují v řádu stokorun," dodal starosta.

Dražba se uskuteční v městském areálu v Nádražní ulici, začne v 15:00. "Prohlídka nabízených vozidel bude od 14:00 do 15.00, hlásit do dražby se mohou zájemci přímo na místě od 14:30," upřesnila vedoucí správy majetku města Jitka Capouchová. Podmínkou dražby je podle ní platba ihned na místě a odvoz auta na vlastní náklady do pěti dnů. Pokud se některé vozy nevydraží, město je nechá ekologicky zlikvidovat.

S odtahem autovraků, které zabírají místa na komunikacích a parkovištích, začali v Novém Boru po změně zákona o pozemních komunikacích. Novela v roce 2020 přinesla jednodušší definici vraku - už nejde jen o zrezivělé auto bez značek, které je od pohledu nepojízdné. Za autovrak lze nově považovat i vůz s minimálně šest měsíců propadlou technickou kontrolou. V Novém Boru evidují zhruba desítku takových aut. "V odstraňování autovraků z veřejného prostranství jak přímo v Novém Boru, tak i v jeho částech budeme i nadále pokračovat," dodal Dvořák.

S dražbou autovraků mají zkušenosti například v Liberci, kde odtažené nepojízdné vozy nabídli poprvé už předloni, kdy dražili prvních 15 vozů a další se prodaly loni. Také v České Lípě se už několik let věnují odtahování vraků z ulic, odstranili tak už desítky vozů. "Aktuálně připravujeme první dražbu, uskutečnit by se měla do konce ledna," řekla dnes ČTK mluvčí radnice Kristýna Kňákal Brožová. Vozy, které jsou ve špatném stavu, dává podle ní radnice ekologicky zlikvidovat, ostatní vozy jsou zatím odstavené na parkovišti.

čtk