Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V meandrech Ploučnice vzniknou desítky tůní, kraj získal evropskou dotaci přes 3 miliony korun

04. 07. 2021 | 14:15

V meandrech Ploučnice na Českolipsku vzniknou letos desítky tůní. Na projekt ke zlepšení podmínek pro život vzácných žab kuněk ohnivých i dalších obojživelníků získal Liberecký kraj evropskou dotaci přes 3,3 milionu korun. ČTK o tom informoval mluvčí kraje Jan Mikulička.

Za pomoci bagrů a křovinořezů se budou vytvářet vhodné podmínky pro obojživelníky v oblasti Mnišských rybníků zvané Na Bídě, která se nalézá v nivě Ploučnice mezi Českou Lípou a Stružnicí. "Největší z tamních tůní, která už je tak mělká, že před třemi lety úplně vyschla, nyní částečně obnovíme na ploše zhruba 3500 čtverečních metrů. Podobnou rozlohu pak bude mít dalších víc než sedm desítek tůní, které nově vybudujeme. Stejně jako na jiných místech, i Na Bídě bude okolí tůní prosvětleno a plochy s tůněmi koseny," uvedl krajský radní pro životní prostředí Václav Židek (Piráti).

Kuňky ohnivé jsou jedny z neohroženějších žab nejen v České republice, ale i v Evropě. V Libereckém kraji žijí jen na několika místech v Českém ráji a na Českolipsku. Kuňky ohnivé jsou náročné na podobu vodních ploch, které osidlují. "Jde výhradně o mělké a zarostlé stojaté vody, které musí být také dobře osluněné. To však v současné době splňuje málokterý rybník, a tak jsou pro kuňky významným stanovištěm i tůně," uvedl Mikulička.

Kraj pro ně s pomocí evropských dotací v předchozích letech upravil dvě lokality na Českolipsku. "Prvním projektem pro kuňky, který Liberecký kraj uvedl do života, bylo budování tůní, kácení náletových dřevin a kosení rákosin kolem rybníků a budoucích tůní v přírodních památkách Cihelenské a Manušické rybníky," řekl Mikulička. V roce 2018 vzniklo v rámci projektu za 2,5 milionu korun zhruba 40 různě velkých a hlubokých tůní. "Ve kterých byly hned následující jaro k zastižení nejen samci kuňky ohnivé, ale i další druhy obojživelníků: blatnice skvrnitá, ropucha obecná, skokan štíhlý i hnědý a také evropsky chráněný čolek velký," uvedl mluvčí kraje. Dalších téměř 30 tůní bylo vytvořeno loni v lokalitě Stružnických rybníků. Kraj na tento projekt získal dotaci 1,9 milionu korun.

čtk