Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V Novém Boru začala přestavba bývalé školy na multifunkční centrum, je to letos největší investiční akce města

04. 04. 2024 | 5:42

V Novém Boru na Českolipsku začala přestavba bývalé školy na multifunkční centrum. Projekt v areálu Základní školy Gen. Svobody v Arnultovicích za bezmála 12 milionů korun je letos největší investiční akcí města. Práce začaly odstraňováním nebezpečného azbestu. Obyvatelům přilehlých nemovitostí to může v následujících dnech přinést určité omezení v podobě mírně zvýšené hladiny hluku v nočních hodinách, řekla ČTK mluvčí radnice Radmila Pokorná.

novy bor škola
Foto: www.novy-bor.cz

Azbest, který se kvůli zvýšení odolnosti při požáru používal u staveb v 70. a 80. letech minulého století, je karcinogenní a nakládání s ním podléhá přísným pravidlům. Kvůli bezpečnosti je budova uzavřená v jakémsi stanu a vstup je možný přes tři komory, aby se zamezilo úniku azbestových vláken do ovzduší. "Součástí je odsávání a filtrace, které budou nepřetržitě v provozu tři dny. Jejich činnost je v denním ruchu téměř neslyšitelná, v nočním tichu však může být patrná," doplnila Erika Štorchová z městského odboru rozvoje.

Po ukončení prací změří hygienici hodnoty azbestových a minerálních vláken ve vnitřních prostorách. Až na základě výsledků může odborná firma zrušit podtlakový systém, který nedovoluje nebezpečným vláknům uniknout do okolí stavby.

Budova původně sloužila pro výuku více než stovky dětí, pak se o prostor dělily mateřská škola a posilovna, po rekonstrukci bude částečně znovu sloužit základní škole a také neziskové organizaci Rodina v centru. Nezisková organizace zřídí v budově dětskou skupinu pro 12 dětí a mateřské centrum pro dalších osm dětí. "Naším cílem je podpořit rodiny s dětmi a podpořit možnost maminek pro rychlejší návrat do zaměstnání," řekl starosta Jaromír Dvořák (Starostové pro Liberecký kraj).

Radnice zároveň hledá dodavatele, který budovu po vyčištění od azbestu zrekonstruuje. Stavební úpravy, které projektanti odhadli na 11,6 milionu korun, zahrnují kromě jiného nutnou rekonstrukci vnitřních elektroinstalací a úpravu vytápění, zateplení podlah a výměnu krytin, ale také zateplení a opravu střechy, vybudování nového sociálního zázemí, šaten a kuchyňky a bezbariérové úpravy. "Pokud vše půjde dobře, mohly by být práce hotové do konce letošního srpna," dodala Pokorná.

čtk