Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V Novém Boru zakázali kvůli přetrvávajícímu suchu v regionu čerpat vodu z potoků a řek

22. 05. 2020 | 17:05

V Novém Boru na Českolipsku zakázali čerpat vodu z potoků a řek v celém regionu. K vydání nařízení přistoupili pracovníci odboru životního prostředí města kvůli přetrvávajícímu suchu, které zapříčinilo kritické snížení průtoků ve vodních tocích, řekla dnes ČTK mluvčí městského úřadu Radmila Pokorná.

voda zalévání garden-hose-413684 960 720
Ilustrační foto

Není to poprvé, co v Novém Boru podobný zákaz vydávají. Loni čerpání vody zakázali až v srpnu, o rok dříve už v červnu. Zákaz platí do odvolání. "Na základě zkušeností z minulých let předpokládáme, že v uvedených tocích mohou být nízké průtoky do konce roku. Pokud se vodní podmínky zlepší, budeme na to reagovat a zákaz odvoláme," řekla vedoucí odboru životního prostředí města Jitka Kopčáková.

Vodu nelze odebírat zejména z Boberského potoka, Rousínovského potoka, Svitávky a Šporky. "Nařízení platí pro celé jejich úseky na území Obce s rozšířenou působností Nový Bor," zdůraznila Kopčáková. Nízké průtoky v uvedených tocích mohou podle ní ohrožovat vodní živočichy. "Upozorňujeme proto právnické a fyzické osoby, že je s ohledem na zákaz nutné dodržovat minimální zůstatkové průtoky," dodala. Voda z toků se nesmí používat na zalévání zahrad a sportovišť, napouštění bazénů nebo mytí aut.

Podle informací z Povodí Ohře trápí sucho povodí posledních šest let. "Letos se projevy sucha objevily nebývale brzy a už nyní, musíme dávat podněty vodoprávním úřadům pro vydání zákazů odběrů povrchové vody," uvedlo povodí na svých internetových stránkách. Pokles hladin potoků a řek zaznamenali vodohospodáři i na Českolipsku a Liberecku, a také v Ústeckém kraji. Čerpání vody z potoků zakázali v minulých dnech na Chomutovsku.

čtk