Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

VIP salonek Hlavního nádraží v Praze nově září v duchu secese díky svítidlům od Preciosa Lighting

27. 01. 2024 | 8:17

Secesní VIP salonek ve Fantově budově Hlavního nádraží v Praze nově zdobí elegantní svítidla, která pro toto ikonické místo vytvořili skláři z Kamenického Šenova. Navrhla je designérka Tereza Drobná, jejíž cílem bylo doplnit krásné prostory svítidlem, které bude připomínat drahý šperk.

precioza salonek 53480799145 89ad8f2d87 k
Foto: Preciosa Lighting

Hlavní nádraží aktuálně prochází rekonstrukcí s cílem navrátit lesk této pražské secesní architektonické perle. Sklářští mistři z Kamenického Šenova a designérka Preciosa Lighting Tereza vytvořili duo svítidel, které jako šperky zdobí nově zrekonstruovaný VIP salonek, který původně sloužil jako čekárna. Nejenže zvýrazňují krásu secesního interiéru, ale také představují spojení tradičního umění s moderní elegancí. Tento prostor bude nyní určen pro menší společenské akce nebo obchodní setkání. „Chtěla jsem, aby svítidlo zapadlo do prostoru na Hlavním nádraží a stalo se jeho nedílnou součástí, nijak nenarušovalo původní ráz, ale naopak dalo interiéru novou jiskru,“ říká Tereza Drobná.

Při navrhování svítidel pro VIP salónek Hlavního nádraží vycházela Tereza Drobná z výrazné dekorativnosti secese, především její ornamentálnosti a jemných detailů. „Svítidla pro VIP salónek Hlavního nádraží naopak zaujmou minimalistickou formou. Díky použitým materiálům se stávají stylovým doplňkem původního secesního interiéru. A stejně jako šperky, zároveň jeho ozdobou,“ vysvětluje Drobná.

„Na Hlavním nádraží jsem našla spoustu dochovaných secesních fragmentů, které mě inspirovaly. Například secesní kachlové mozaiky ve Fantově kavárně. Základem svítidel je křišťálová koule. Abych ozvláštnila její čistý a jednoduchý tvar, doplnila jsem jí leštěnou mosazí. Její medově lesklý nádech evokuje v secesi hojně využívaný kov zlato,“ popisuje Drobná. Obě svítidla tvoří kombinace ručně foukaných, opálových (tzv. triplex opal) koulí propojených mosaznými nosnými tyčemi. Větší z dvojice svítidel měří na délku 180 centimetrů a jeho součástí je 20 koulí o různých průměrech.

Hlavní nádraží, známé pro svou secesní architekturu z počátku 20. století dnes již není jen dopravním uzlem, ale i místem setkávání a kultury. Rekonstrukce zahrnovala vytvoření nových služeb pro cestující, včetně kavárny, restaurace a čekárny, a nyní také přestavbu VIP salonku na multifunkční prostor pro kulturní a společenské události. "Je to eklektický mix stylů, který je přirozenou součástí pražského genia loci. Jsem ráda, že svým designem můžu z tradičních svítidel vytvářet v Preciosa Lighting podobné šperky, které dávají novou tvář interiérům. Pro mě je Hlavní nádraží první setkání s Prahou, její architekturou, jejím stylem. Těším se, jak se podoba této tváře Prahy bude dále měnit,“ dodává Drobná.

TZ/Preciosa Lighting