Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Vítězové Firmy roku 2020 jsou z novoborského Lasvitu. Chtějí být nejinspirativnějšími skláři na světě

11. 12. 2020 | 7:33

Celorepublikoví vítězové jubilejního 15. ročníku podnikatelských soutěží Vodafone Firma roku 2020 a MONETA Živnostník roku 2020 byli vyhlášeni na pražském Žofíně. Mezi firmami uspěla novoborská společnost LASVIT, která vyrábí světelné instalace na zakázku. Pro firmu to je další úspěch. Letos zabodovala i v oceněních Stavba roku a Cena za architekturu, když poroty oslnila svým dostavěným sídlem v Novím Boru na Českolipsku.

lasvitStavba rokuLK
Novoborské sídlo Lasvitu letos získalo řadu ocenění.

Sklářské výrobky "made in LasvitL znají zákazníci v několika desítkách zemí po celém světě. Navrhují a vyrábí nejen světelné instalace, ale také kolekce svítidel, nápojového a dekorativního skla. Už více než dva tisíce světelných instalací zdobí hotely, soukromé rezidence a další komerční i nekomerční prostory. „Nechtěli jsme vytvářet něco, co se prodávalo před stovkami let. Chtěli jsme propojit české sklářství se špičkovým designem a dělat to, co nikdo jiný,“ říká HR Director Jakub Vykoukal.

Milníkem bylo dokončení doposud největšího projektu křišťálových draků na ostrově Saipan, se kterými LASVIT usiluje o zápis do Guinessovy knihy rekordů. Spolupracuje se Střední sklářskou školou a Technickou univerzitou v Liberci, kde studentům nabízí stáže a odborné exkurze ve své sklářské huti. Snaží se pro řemeslo nadchnout další generaci sklářů. Společnost má přes čtyři sta zaměstnanců. Zákazníky jsou lidé, kteří umí ocenit designové sklo a řemeslnou práci.

Foto: Lasvit

„My chceme být nejinspirativnějšími skláři na světě. To je naše vize. Věnujeme se povětšinou velmi velkým plastikám ze skla do veřejných prostor, ale i do veřejných rezidencí. Chceme inspirovat svět skrze krásné skleněné objekty a věříme tomu, že krásné věci dělají lidi lepšími,“ popisuje Jakub Vykoukal. Nejvíce instalací je v Číně, Hongkongu, Indonésii, Singapuru, Dubaji nebo Spojených státech amerických. Velikost zakázek se různí. Například v obchodním centru Praze na Chodově má firma instalováno šedesát kusů svítidel, jinde je to třeba jeden velký kus designovaný přesně pro dané prostředí.

Sídlo má společnost v Praze a v Novém Boru. V Novém Boru koupila a opravila staré objekty, bývalou sklářskou školu. Má vlastní sklárnu Ajeto v Lindavě a spolupracuje se spoustou dalších skláren v okolí. Sklářství má na severu Čech potenciál navazující na dlouhou tradici. „Přezdívá se tomu Crystal Valley, analogicky k Silicon Valley, je tam hodně firem, malých i velkých skláren, věnuje se tomu spousta lidí. Každý má v rodině někoho, kdo má se sklářstvím něco společného,“ dodává Jakub Vykoukal. Společnost vyrábí krásné věci, které se ve světě líbí. A jde jen o to, je do světa dostat a prodat. K velkým instalacím do interiérů by společnost chtěla přidat i exteriéry, zejména fasádové instalace.

archivní foto

„Když přicházel nový rok 2020, všichni jsme čekali, co zajímavého nám tento magický letopočet přinese. Málokdo z nás tušil, že to bude tak jiný a nelehký rok plný negativních zpráv. Jsem moc rád, že Vodafone Firma roku byla naopak přehlídkou zpráv pozitivních. Představila firmy, které mohou jít ostatním příkladem, protože se navzdory nelehkým časům nebály inovovat, digitalizovat, přizpůsobit se změnám, adaptovat se na nové způsoby práce, podnikání i žití. Bylo hezké dívat se na to, jak onu pomyslnou sklenici vidí poloplnou než poloprázdnou a jak tento stav mysli dokázaly přetavit ve své úspěchy,“ říká Michal Müller, obchodní ředitel pro firemní zákazníky společnosti Vodafone Czech Republic.

TZ