Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Vyhořelý Kounicův dům v České Lípě bude po opravě sloužit dětem

27. 06. 2019 | 12:00

Ve vyhořelém Kounicově domě v České Lípě bude po rekonstrukci Dům dětí a mládeže Libertin. Rozhodli o tom českolipští zastupitelé. Ověřovací studie, kterou pro město zpracoval architekt Tomáš Beneš, ukázala, že místa je v budově pro děti dostatek a umožní dokonce i expanzi do budoucna, řekl ČTK místostarosta Martin Brož (ANO), který návrh využití do zastupitelstva předkládal. Kdyby se Libertin do domu nevešel, byla druhou možností městská knihovna.

Libertin sídlí v pronajatých prostorách a ty mu už podle Brože nestačí. Z analýzy potřeb domu dětí podle něj vyplývá, že Libertin má v současné době k dispozici plochy o rozloze zhruba 850 metrů čtverečných a potřeboval by asi dvojnásobek. Dispozice Kounicova domu nabízí přibližně 2600 metrů čtverečných podlahové plochy a dalších až 750 metrů v podkroví. Po odečtení různých provozních prostor jako komunikační koridory, výtah nebo strojovna zbývá pro potřeby domu dětí více než 2100 metrů čtverečných. "Takže jsou ty prostory dostatečně velké, aby se tam vešel i s nějakým budoucím růstem," řekl Brož.

Někdejší měšťanský dům známý také jako Kounicův byl dokončen v roce 1771 tehdejšími majiteli panství, hrabaty Kounicovými. Postavili ho na místě, kde stával vrchnostenský pivovar zničený při městských požárech v letech 1611 a 1698. Dům sloužil pro úředníky panství. V dalších letech v něm byla solnice, vojenská nemocnice, celnice, české gymnázium a ve druhé polovině 20. století Svazarm. V květnu 2015 památkově chráněný dům vyhořel, příčinou byly svařovací práce na střeše. Po požáru přišel o střechu a od té doby chátral.

Do domu bez střechy několik let pršelo a byl v havarijním stavu. Hrozilo nejen jeho zničení, ale i poškození sousedních budov nebo zranění chodců. Loni dům koupilo město a letos začaly první sanační práce. Zabezpečení budovy a její provizorní zastřešení přijde Českou Lípu bezmála na osm milionů korun. "Teď se připravuje forma zadávacího řízení na projekt a dodavatele rekonstrukce. S tou bychom chtěli začít v roce 2021," dodal Brož. Na financování oprav počítá město v příštích letech v rozpočtu s 80 miliony korun, žádat chce i dotace.

čtk