Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Výtvarník Pavel Hlava byl unikátní šíří své tvorby, naznačuje výstava v Novém Boru

17. 03. 2024 | 6:47

Sklenice, které může mít kdokoliv doma, i díla za statisíce korun. I to naznačuje, jak široká byla tvorba světoznámého českého sklářského výtvarníka a designéra Pavla Hlavy. Výstavu k jeho nedožitým 100. narozeninám nyní uspořádalo muzeum v Novém Boru na Českolipsku. Potrvá do konce května. Podle kurátorky výstavy Elišky Vavříčkové se pokusili odvyprávět celý příběh jeho tvůrčího života.

SkloLK
ilustrační foto

"Tvorba Pavla Hlavy je unikátní v tom, že má strašně široký záběr. Od automatiky lisovaného skla, které měli všichni v domácnostech a které bylo v každém restauračním zařízení, tak po autorské umělecké věci, které vznikaly v jediném exempláři. Byli jsme omezeni prostorem, ale snažili jsme se, aby to bylo co nejpestřejší, a obsáhnout všechny polohy jeho tvorby," řekla kurátorka před dnešní vernisáží.

Foto z www.czechglassguide.czHlava se zabýval průmyslovým designem, uměleckým řemeslem, malosériovou výrobou i ateliérovou tvorbou. Byl průkopníkem volné sklářské tvorby, ale také propagátorem automatické výroby skla. Je například autorem stále žádaných nápojových sklenic Gina, které se vyrábějí v Novém Boru už zhruba půlstoletí. Kromě sklenic jsou od Hlavy velmi známé i takzvané kapky neboli vázy pro jeden květ. Navrhl ale také řadu skleněných objektů pro architekturu, například osvětlovací objekt kombinující sklo a kov pro Novou scénu Národního divadla či výzdobu pro interiéry Stavovského divadla.

Na výstavě se podle kurátorky snaží provést návštěvníka všemi důležitými vývojovými etapami života Hlavy, který se narodil v roce 1924 v Semilech a zemřel v 78 letech v Praze. S Novým Borem byl spojený díky své tvorbě. "Velká část se tady realizovala a lidé si ho tady dodnes samozřejmě pamatují, osobně ho znali," uvedla Vavříčková.

Do historie novoborského regionu se Hlava zapsal i jako jeden ze zakladatelů Mezinárodního sklářského sympozia IGS, které se koná v Novém Boru jednou za tři roky. Další ročník bude letos na podzim. Exponáty a další materiály na výstavu zapůjčili sběratel Zdeněk Parma a potomci Pavla Hlavy. "Díky tomu zde můžeme veřejnosti prezentovat nejen věci typické a známé, ale také řadu věcí osobních a unikátních, existujících pouze v jediném exempláři," dodala kurátorka.

Pavel Hlava (100) patří mezi nejvýznamnější české skláře, jeho díla se prodávají i za statisíce

Mezi nejvýznamnější české sklářské výtvarníky a designéry patří Pavel Hlava, který by se letos dožil sta let. Jeho díla v aukcích se prodávají i za stovky tisíc. Zájem o jeho tvorbu vzrůstá, řekl ČTK Miroslav Zíka z pražské galerie ArtKabinet Zíka. Obdobný názor má i ředitelka muzea v Novém Boru na Českolipsku Petra Ajšmanová, kde se nyní koná výstava na počest 100. výročí narození Pavla Hlavy.

Foto z www.czechglassguide.czPodle Zíky patří Hlava mezi pět nejvýznamnějších českých sklářů a sběratelé to velmi oceňují. Podle Ajšmanové patří mezi nejvíce sbírané české sklářské výtvarníky. "Určitě se dá zařadit mezi takovou pětici nejvýznamnějších výtvarníků a designérů druhé poloviny 20. století v českém sklu," dodala.

Podle ředitelky muzea je nyní navíc období, kdy je mezi sběrateli velký zájem o české poválečné sklo. "Jak jsou vždycky takové módní vlny ve sběratelství, že jednu dobu se sbírala secese, pak biedermeier, tak teď se hodně sbírá poválečné sklo. Třeba lisované sklo nebo kapky patří mezi takové nejvíce sbírané věci. Takže proto je (Hlava) taková ikona," dodala Ajšmanová. Za kapku jsou označované vázy pro jeden květ a jsou jednou z částí tvorby, které Hlavu proslavily.

Podle Zíky je v současnosti z děl českých sklářů největší zájem o skleněné objekty autorského železnobrodského dua Libenský – Brychtová. "Jejich vrcholná díla se prodávají v řádech milionů," řekl. Mezi další významné skláře patří podle něj František Vízner, Václav Cigler, René Roubíček a Pavel Hlava. Jejich galerijní díla se pohybují ve stovkách tisíc korun. "Tito autoři ale i navrhovali pro sériovou produkci, tato jejich tvorba se dá koupit v částkách od pár tisíc korun. Lze si tak dopřát designový kus od světoznámého návrháře za velmi příznivou cenu," dodal.

Konkrétně u Hlavy uvedl, že ceny za sériové vázy zhotovené podle jeho návrhů se pohybují od 2000 do 15.000 korun. "Výjimečně dosahují vyšších cen. Vyšších cen samozřejmě dosahují autorská díla. Nejdražší objekty od Pavla Hlavy jsem prodal Vzlet z roku 2002 za částku 336.000 korun a (Objekt) list z 90. let za částku 174.000 korun," dodal.

Jen v galerii ArtKabinet Zíka mají ročně v nabídce kolem 50 váz zhotovených podle Hlavových návrhů pro Novoborské sklárny a asi 15 autorských váz. "Počet nabízených předmětů se výrazněji nemění, ale vzrůstá jejich cena," řekl Zika. Z děl Hlavy za nejzajímavější považuje vázy, které navrhnul v 60. letech minulého století, a autorské předměty z jakéhokoliv období. "Největší zájem je o objekty z 90. let, kdy používal techniku lepení broušených barevných skel, které skládal do opticky efektních objektů," uvedl Zíka.

Výtvor Hlavy mohou mít lidé doma, aniž tuší, že je jejich autorem. Navrhl totiž mimo jiné populární nápojové sklenice Gina, které se vyrábějí v tuzemsku zhruba půlstoletí. Doma mohou mít lidé i soubory sklenic Elisabeth, Romy, Isabelle, Nancy nebo Ideal.

čtk