Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Zájem o přijetí do nové zubní ordinace ve Cvikově na Českolipsku byl enormní

15. 05. 2023 | 14:37

Enormní byl dnes zájem o registraci na vstupní prohlídku do nové zubní ordinace ve Cvikově na Českolipsku, která bude v provozu od července. Příjem žádostí přes internet byl po půl hodině zastaven. Žadatelů bylo už v tu dobu zhruba 2000, na vstupní prohlídku bude zatím pozváno prvních 500. Na další by se podle starosty města Petra Vrabce (Sdružení pro bud. Cvikovska) mělo dostat v příštím roce.

"Ty vstupní prohlídky jsou nejdelší, nejsložitější a nejzásadnější. Proto jsme přistoupili na to, co si paní zubařka řekla, že bude rozumnější v tom prvním roce vzít 500 zájemců a další až v dalším roce," řekl dnes starosta ČTK.

Ve Cvikově žije zhruba 4400 lidí a dosud tam ordinuje jeden zubař. Sehnat dalšího nebylo podle starosty jednoduché. "Problém se zubaři je celorepublikový a jsme rádi, že jsme se s paní zubařkou dohodli," řekl. Podle něj nová zubařka sama chtěla do Cvikova. "Hodně se jí u nás líbilo, protože u nás to je krásné. Tak si koupila od města za standardních podmínek pozemek a chce si tady postavit rodinný dům," uvedl Vrabec.

Nájemní smlouvu s novou zubařkou podle něj uzavřeli na deset let s tím, že ordinaci pro ni v bývalé Niessnerově vile stavebně upraví a vybaví. "Stálo nás to 6,7 milionu korun, z toho vybavení zhruba dva miliony. Teď to chceme kolaudovat a věřím, že po červencových svátcích paní zubařka začne ordinovat. Má svou dentální hygieničku a myslím, že i to vybavení je na velice vysoké úrovni, protože tam má nejen zubařské křeslo, ale i dva rentgeny," dodal starosta Cvikova. Zřízení nové ordinace ho těší i proto, že našli využití pro nevyužívanou část někdejšího rodinného sídla majitele tkalcovny Josefa Niessnera, které v minulosti sloužilo i jako městské kulturní středisko.

V Hejnicím ve Frýdlantském výběžku na Liberecku se stomatologa podařilo sehnat loni na podzim po více než pěti letech hledání a stovky lidí tam ve frontě na registraci čekaly už několik hodin před otevřením. Další zubní ordinace ve Frýdlantském výběžku přibyla letos před čtvrt rokem, konkrétně v Novém Městě pod Smrkem. V tomto pohraničním městě někteří obyvatelé marně hledali zubaře i přes tři roky.

V Libereckém kraji je podle České stomatologické komory (ČSK) 275 zubařů, na jednoho tak připadá 1609 obyvatel. Podle statistik je péče nejdostupnější v Praze, kde je jeden zubař na 750 obyvatel, na opačném konci žebříčku je Středočeský kraj, kde na jednoho zubaře připadá 2191 lidí, část pacientů ale jezdí do Prahy.

čtk