Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Zákupský zámek po Štědrém dnu nabídne prohlídky s arcivévodou Františkem Ferdinandem d´Este

23. 12. 2023 | 20:00

Speciální večerní prohlídky vánočně vyzdobených interiérů císařské rezidence v doprovodu arcivévody Františka Ferdinanda d´Este nabízí turistům zámek v Zákupech na Českolipsku. Návštěvníky provází zdejší kastelán Vladimír Tregl, oblečený v uniformě, na níž nechybějí četná vyznamenání ani řád zlatého rouna. Kvůli postavě následníka, který spolu s manželkou zemřel v červnu 2014 při atentátu v Sarajevu, si dokonce nechal narůst knír.

zákupyVanoce
Foto z www.zamek-zakupy.cz

Od 25. prosince do 1. ledna je přístupný Zámek Zákupy na Českolipsku. Prohlídky vánočně vyzdobených zámeckých interiérů se konají v 10:00, 11:00, 13:00 a 14:00 hodin. Nádvoří a pokladna jsou otevřeny 10 minut před zahájením prohlídky.

Kvůli postavě následníka, který spolu s manželkou zemřel v červnu 2014 při atentátu v Sarajevu, si dokonce nechal narůst knír.

Zákupský zámek patří k nejcennějším památkám Libereckého kraje a je národní kulturní památkou. V Česku jde o ojedinělou ukázku císařské rezidence. Sídel, která v zemi panovnickému rodu Habsburků patřila, je sice víc, přístupných je jich ale minimum. Nebo jako Pražský hrad prezentují spíš jiná období. Dnešní podoba Zákup odkazuje hlavně na druhou polovinu 19. století, kdy tu žil Ferdinand I. Dobrotivý. Autorem výzdoby je slavný malíř Josef Navrátil.

Návštěvníci mají možnost projít v doprovodu Františka Ferdinanda zámecké interiéry, které využívala habsburská císařská rodina a vrátit se o 110 let zpátky, do Vánoc 1913.

Za mocnáře se na Zákupech převléká kastelán. Foto z https://zamek-zakupy.cz"O prohlídky je velký zájem, po loňském úspěchu, kdy byly tyto prohlídky s císařem Karlem I., už spousta lidí čekala, kdy spustíme on-line předprodej," řekl ČTK Tregl. Františka Ferdinanda zvolil proto, že letos v prosinci je to 160 let, co se tento následník trůnu narodil. Na zákupském zámku žila jeho nevlastní matka a právě díky ní se ve zdejší kapli 1. července 1900 oženil s Žofií Chotkovou.

"Pro lidi je příjemné přenést se do té staré doby a zapomenout na každodenní starosti, přenesou se do těch hezkých starých dobrých časů," poznamenal kastelán. Přiznává, že zákupský zámek byl pro Habsburky jen letním sídlem a Vánoce se tam neslavily. "My to těm návštěvníkům i přiznáme, že ty Vánoce slavili ve svých vídeňských palácích, ale pro dotvoření vánoční atmosféry máme v každé místnosti vánoční stromeček a vánoční výzdobu, nechybí cukroví ani sváteční porcelán," dodal.

Zimní prohlídky nabízejí návštěvníkům možnost nahlédnout také do běžně nepřístupného prvního patra zámku, kde je pětipokojový byt nadlesního s vybavením ze 30. let minulého století. Tam se návštěvníci dozvědí o tom, co se se zámkem dělo po roce 1918. "U nás byla většina zámků zestátněna až po druhé světové válce a potom byly zpřístupněny, ale tento zámek byl zestátněn už velmi brzy, v roce 1918, takže my návštěvníkům představujeme i to období zhruba 30 let toho, co se tady dělo," doplnil Tregl.

Večerní prohlídky v doprovodu Františka Ferdinanda d´Este nabízí zámek ještě od 26. do 30. prosince, každý den s výjimkou Štědrého dne jsou také prohlídky vánočně vyzdobených interiérů s běžnými průvodci a to až do Tří králů. Zámek v Zákupech je přístupný celoročně, v zimě má zavřeno jen v pondělí. Součástí prohlídek je byt nadlesního, kam se v letní sezoně nechodí, naopak nejsou v zimě přístupné pokoje s původními tapetami a textiliemi, kde je třeba držet stálé klima.

čtk

Hrad Valdštejn. Foto z FB Regionální turistické informační centrum Turnov

Další otevřené památky

Zažijte pohádkovou vánoční atmosféru na některém z hradů či zámků, které s koncem roku nabízejí netradiční vánoční prohlídky. Vydejte se třeba na hrad Valdštejn, zámek Sychrov nebo na hrad Kost.

Vánoční Valdštejn

27. 12., 29.-31. 12. 2023 a 1. 1. 2024

Prohlídka vánočně vyzdobeného hradního areálu. Hrad je otevřen vždy od 13:00 do 15:30 hodin (31. 12. 2023 a 1. 1. 2024 otevřeno od 10:00 do 15:00 hodin). Vstupné jednotné: 50 Kč. Dne 28. 12. a 30. 12. je možná prohlídka v rámci koncertu od 14:00. Vstupné: 110 Kč.

Vánoční prohlídky na Sychrově

27. 12. 2023 – 1. 1. 2024

Vánočně vyzdobené interiéry zámku – stromečky, ručně foukané a malované ozdoby, dobové dárky i vůně cukroví. Prohlídky probíhají bez průvodce. Vstupné jednotné: 200 Kč, děti do 6ti let zdarma. Prodej vstupenek pouze na pokladně zámku. Areál se otevírá od 10 hodin a poslední vstup do interiérů je ve 14 hodin.

Vánoční prohlídky hradu Kost

26.-31.12. 2023

Prohlídky hradních paláců s vyprávěním, jak se slavily Vánoce ve středověku, jaké zvyky lidé v tomto období udržovali, kde se vzala tradice vánočního stromečku a jak vypadala štědrovečerní tabule. Vstupenky na komentovanou prohlídku si můžete zakoupit online nebo budou dostupné i na místě. Vstupné: dospělí 190 Kč, studenti/senioři 150 Kč, děti 6–15 let:100 Kč, děti do 6 let zdarma.

Zdroj: FB Regionální turistické informační centrum Turnov