Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Zastupitelstvo České Lípy letos podpořilo milionem korun dvě ordinace praktických lékařů

13. 10. 2024 | 12:54

Zastupitelstvo České Lípy podpořilo milionem korun ordinace praktických lékařů. V dotačním programu města bylo na letošní rok 1,5 milionu korun, všechny peníze se tak nevyčerpaly. Zatímco v minulých letech bylo možné o dotaci žádat v časově omezené výzvě, letos město financování schvalovalo průběžně a o dotaci bylo možné žádat od 25. dubna až do konce září. Žádosti přišly dvě, řekla ČTK mluvčí radnice Kristýna Kňákal Brožová.

doktor investigation-2458540 1280
Ilustrační foto

V obou případech podpořilo město převzetí již existujících ordinací praktických lékařů. Půl milionu získá společnost LENAMED, která převzala ordinaci po praktickém lékaři Jiřím Truhlářovi. Peníze firma využije na vybavení ordinace novým nábytkem, přístroji a také plat zdravotní sestry. Ve druhém případě získá podle mluvčí města stejnou částku lékařka Irena Moravíková, která převzala dvě ordinace praktického lékaře pro dospělé po lékařce Anně Novákové. I tady peníze poslouží na úhradu mzdových nákladů a financování provozu a vybavení ordinací.

Dotační program na podporu zdravotních služeb vyhlašuje Česká Lípa od roku 2018. V minulosti město podporovalo jen vybrané ordinace, zpočátku zejména praktické lékaře pro děti a dospělé nebo zubaře, postupně ale přibyly i další specializace, jako jsou specialisté na revmatologii a oční lékařství, vnitřní lékařství, psychiatři pro děti i dospělé, psychologové, gynekologové, ortopedi, cévní chirurgové, endokrinologové, zubaři a specialisté v oboru ortodoncie nebo lékaři z oboru gastroenterologie. V novém programu už takové omezení není.

"Hledáme i další možnosti pobídek, abychom do města lékaře získali, jak vychází z prognóz, tak v roce 2030, 2032 bude velký nedostatek praktiků, stomatologů i pediatrů, a proto přemýšlíme, jak lékaře namotivovat, aby k nám přicházeli a také v našem městě zůstávali," řekla starostka Jitka Volfová (ANO). Dotace nejsou jedinou pomocí, loni město v nevyužitém přízemí bytového domu na sídlišti Lada vybudovalo zhruba za čtyři miliony korun tři nové ordinace pro zubaře.

Radnice plánuje nabídnout lékařům i další ordinace a také byty, které chce vybudovat v městských objektech, které počátkem letošního roku opustili úředníci. Z několika budov se sestěhovali do bývalé pojišťovny, kde radnice vybudovala za více než 95 milionů korun moderní přepážkové pracoviště. "V uvolněných prostorách v budově u Vodního hradu chceme mít ordinace a také byty pro lékaře, v budově v ulici Jindřicha z Lipé budou další byty," dodal místostarosta Martin Brož (ANO).

čtk