Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Závěrečný koncert Lípy Musicy přesunuli organizátoři na leden. Nabídne hity české i světové filmové hudby

26. 11. 2020 | 18:32

Závěrečný koncert letošního 19. ročníku Mezinárodního hudebního festivalu Lípa Musica museli organizátoři kvůli koronavirové pandemii už podruhé přesunout. Hudba stříbrného plátna měla původně divadlem v Novém Boru znít ve svátek 28. října, kvůli covidovým omezením ho pořadatelé přesunuli na 6. prosince.

saxofon
ilustrační foto

Ani v tomto termínu se ale za současných podmínek nemůže uskutečnit, posunuli ho proto na sobotu 16. ledna 2021. ČTK o tom dnes informovala mluvčí festivalu Lucie Johanovská.

Závěrečný koncert Lípy Musicy nabídne hity české i světové filmové hudby v podání Komorní filharmonie Pardubice pod taktovkou specialisty na filmovou hudbu - dirigenta, klavíristy a skladatele Jana Kučery. "Zakoupené vstupenky zůstávají v platnosti, doprodej zbývajících probíhá na webových stránkách festivalu. V případě, že by situace v lednu byla nepříznivá, dalším náhradním termínem je úterý 20. dubna 2021," doplnila Johanovská.

Festival Lípa Musica začínal v roce 2000 jako přehlídka duchovní hudby s pěti koncerty, postupně se rozšířil i do sousedních regionů. V posledních letech je na programu pravidelně kolem dvaceti akcí. Koncerty se tradičně konají nejen v Libereckém, ale i v Ústeckém kraji a také v Sasku. Kvůli koronavirové pandemii museli ale při letošním 19. ročníku organizátoři německou část zrušit a program několikrát měnili.

Zahájení letošního ročníku mělo být původně v režii proslulého souboru hráčů na historické nástroje L’Arpeggiata. Koronavirus ale donutil pořadatele zcela změnit dramaturgii. V Liberci tak na zahajovacím koncertu zaznělo Händelovo oratorium Mesiáš v podání Collegia 1704 a českých pěvců. Třeba recitál Josefa Špačka v Oblastní galerii v Liberci byl pouze on-line na internetu. Zcela zrušit museli organizátoři koncert Jurkovičovy ukolébavky 19. října na zámku v Doksech.

V pondělí zahájili pořadatelé prodej vstupenek na zahajovací koncert jubilejního 20. ročníku. V programu Dvořák Gala se představí cellistka Michaela Fukačová, kterou doprovodí Symfonický orchestr Českého rozhlasu.