Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Autobusová linka 101 povede z Jablonce až na Maliník, vznikla tam nová otočka

01. 12. 2022 | 11:34

AKTUALIZOVÁNO: Díky nově vybudované otočce v jizerskohorském Bedřichově jezdí ode dneška autobusy linky 101 z Jablonce nad Nisou až na Maliník, dosud končily v Bedřichově na stadionu. Poslouží nejen místním, ale i běžkařům, Maliník je totiž dalším nástupním místem na Jizerskou magistrálu. Spolu s otočkou autobusu přibyl také odbočovací pruh k parkovišti, které je na druhé straně krajské silnice. Stavba přišla kraj zhruba na 4,5 milionu korun, řekl ČTK ředitel Krajské správy silnic Libereckého kraje Jan Růžička.

autobus 101 DSC 9494
Foto: LK

Přestože nešlo o velkou investici, pro oblíbené zimní středisko Bedřichov je důležitá. "Jsem rád, že se to stihlo před zimou, rozšířením komunikace a vybudováním autobusové zastávky mimo silnici a také odbočovacího pruhu k parkovišti dojde ke zvýšení bezpečnosti provozu. Navíc všichni obyvatelé obce teď budou moci nastoupit do MHD a jet do Jablonce," doplnil bedřichovský starosta Petr Holub (NEZ). Z oblasti Maliníku museli dosud lidé na autobus do Jablonce pěšky více než kilometr na zastávku u stadionu.

Pro Bedřichov jde podle Holuba o úpravy, které jsou v územním plánu téměř 20 let, dlouho na to ale nebyly peníze. Odbočovací pruh by měl zlepšit situaci na příjezdu od Liberce, přesto to podle starosty hlavně ve špičkách v zimní sezoně stačit nebude. "Dá se čekat, že tady nějaké zácpy od Liberce, kde ten příjezd není tak komfortní, budou. Spolupracujeme ale s hasiči a policií, která nám umožňuje v takovém případě obec krátkodobě uzavřít," dodal starosta. Lyžařům doporučuje z Liberce a Jablonce víc využívat veřejnou dopravu.

Foto: LK

Stavba v Bedřichově není jedinou, kterou se v Libereckém kraji podařilo před zimou dokončit, stavbaři dnes slavnostně otevřeli také zrekonstruovanou silnici z jablonecké části Kokonín do Pulečného. Tato stavba přišla kraj včetně DPH na bezmála 80 milionů korun. Nový povrch dostal zhruba 2,5 kilometru dlouhý úsek dvou krajských silnic třetí třídy. Stavbaři ale museli také zrekonstruovat jeden most, tři opěrné zdi a 12 propustků a zpevnit téměř 900 metrů svahů.

"Ta stavba byla koordinována se Severočeskou vodárenskou společností. Ta zhruba rok před námi pokládala do naší krajské silnice kanalizační stoku, která propojuje Kokonín až na čistírnu odpadních vod v Rychnově u Jablonce. Ta silnice je v souběhu s potokem, navíc v zářezu, proto jsou ty náklady poměrně vysoké," řekl Růžička. Na stavbě se podílela také obec Pulečný, která přispěla na rekonstrukci křižovatky, chodníky, veřejné osvětlení a autobusové zastávky.

čtk