Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Budova jablonecké ZUŠ prošla přes léto rekonstrukcí chodeb a vrací se ke svým kořenům

21. 09. 2022 | 8:38

Historická budova jablonecké Základní umělecké školy (ZUŠ) v Podhorské ulici přes léto prošla rekonstrukcí chodeb za 1,2 milionu korun, přičemž milion uvolnilo město ze svého rozpočtu a zbytek doplatila škola. Po dlouhých letech se tak neoklasicistní objekt vrací k původní historické kráse. Budovu, která byla postavená v letech 1926-1927, navrhl významný jablonecký architekt Robert Hemmrich.

jablonec zuš
Foto: JN

Součástí rozsáhlých stavebních prací byla výměna elektrických rozvodů, nevkusných zářivkových svítidel, vypínačů a zásuvek za dobové, opracování kamenných schodišť, kompletní štukatérské práce a výmalba společných prostor. „Město uvolnilo ze svého rozpočtu milion korun. Budova získala v interiéru zcela nový, důstojný vzhled a jde tak o velmi užitečný a viditelný krok směrem k zachování hodnot vytvořených našimi předky,“ poodhaluje financování náměstek pro ekonomiku a správu majetku Milan Kouřil.

Stavební práce probíhaly intenzivně během letních prázdnin, všechny se podařilo dokončit v termínu. „V minulosti objekt sloužil mnoha různým uživatelům včetně například zdravotního střediska. Všichni předchozí nájemníci se na vnitřní podobě v průběhu let neblaze podepsali. Jsme nesmírně rádi, že rada města rozhodla o investici do rekonstrukce a moc si vážíme toho, že základní umělecká škola může působit v jedinečných a teď už i velice krásných a inspirativních historických prostorách,“ hodnotí rekonstrukci ředitel ZUŠ Vít Rakušan, který zároveň zve širokou veřejnost na prohlídku nového interiéru hlavní budovy školy. „Vše chceme pochopitelně postupně ještě vylepšovat umístěním vhodných uměleckých předmětů tak, aby bylo zřejmé, že v budově sídlí umělecká škola,“ doplňuje Rakušan.

Budova v Podhorské ulici byla postavená v letech 1926-1927. Od roku 1928 začala sloužit jako okresní úřad a pro schůze okresního zastupitelstva. Slavnostní zasedací sál sloužil zároveň pro pořádání městských kulturních akcí. Průčelí sálu zdobí triptych obrazů jizerskohorského malíře Eduarda Enzmanna (1882-1965). Centrální motiv zobrazuje Malou jizerskou louku, na menším obrazu vlevo je zachycen Josefův Důl s Josefodolskou vyhlídkou a vpravo Jablonec nad Nisou s Černou studnicí. Eduard Enzmann, žijící v té době na Jizerce, ho pro tento sál vytvořil na objednávku v roce 1927.

JN/Jana Fričová