Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Český výrobce vzduchotechniky Atrea koupil čerpadlářskou firmu Master Therm

02. 03. 2024 | 5:44

Česká společnost Atrea, výrobce vzduchotechniky z Jablonce nad Nisou, koupila sedmdesátiprocentní podíl další tuzemské firmy Master Therm. Specializuje se na výrobu tepelných čerpadel. Cílem akvizice je posílení pozice firem na zahraničních trzích, značky zůstanou zachovány. ČTK o tom informovaly obě firmy. Hodnotu transakce nezveřejnily.

tepelnéčerpadloILusrr
ilustrační foto

"Atrea dlouhodobě usilovala o ucelený program výroby tepelných čerpadel. Ale vzhledem k neustálému nárůstu zájmu o větrací systémy s rekuperací tepla jsme se věnovali převážně vývoji v této oblasti. Přesto, že vzájemné synergie mezi oběma podniky jsou zřejmé, rozhodli jsme se zachovat obě stávající značky přesně tak, jak je zákazníci znají a mají zažité,“ uvedl ředitel společnosti Atrea Daniel Morávek. Zachovány podle něj zůstanou také záruky a servisní podpora pro zákazníky.

Podle dosavadního ředitele a spolumajitele Master Therm Jiřího Svobody hledala firma z Jablonce nad Jizerou partnera minimálně pět let. "O Master Therm vyjádřilo v posledních letech zájem mnoho potenciálních partnerů. Ale až u Atrea jsme cítili, že společná budoucnost by mohla být to pravé pro rozvoj Master Thermu, jeho zákazníky, zaměstnance i obchodní partnery," řekl Svoboda. Společně s dalšími společníky si ponechá třicetiprocentní podíl, ve firmě bude navíc dál zastávat exekutivní funkce. Novým ředitelem ovšem bude Tomáš Kott, který dosud působil jako vedoucí obchodu Atrea pro Českou republiku, Slovensko a Maďarsko.

Atrea vznikla v roce 1990 jako soukromá firma podnikatele Petra Morávka. Ten je v podniku stále společníkem, jeho vedení ovšem před několika lety převzal jeho syn Daniel. Společnost sídlí v Jablonci nad Nisou a zaměstnává zhruba 400 lidí. Specializuje se na vývoj a výrobu vzduchotechnických jednotek, 60 procent objemu produkce vyváží do zahraničí, zejména pak do Rumunska, Maďarska, Chorvatska či Polska. V roce 2022 měla společnost obrat 1,3 miliardy korun.

Master Therm se sídlem v Jablonci nad Jizerou vyrábí tepelná čerpadla pro rodinné a bytové domy i průmyslové objekty. Dvě třetiny své produkce vyváží do zahraničí, hlavně do západní Evropy. V Česku podnik pracoval například na projektech systému rekuperace tepla v superpočítačovém centru IT4Innovations v Ostravě nebo využívání odpadního tepla z urychlovače částic v Ústavu jaderné fyziky Akademie věd ČR. V roce 2023 Master Therm vygeneroval obrat 220 milionů korun.

čtk