Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Díky rekonstrukci přivítá Montessori školka v Jablonci nad Nisou o 66 procent více dětí

13. 05. 2022 | 8:04

Jedna z modelových školek experimentální Montessori pedagogiky, která se nalézá v zalesněné oblasti na jižním okraji Jablonce nad Nisou, nedávno prošla rozsáhlou rekonstrukcí. Kapacita mateřské školy se tak výrazně navýšila a díky rekonstrukci může v září přivítat o 66 % více dětí.

monte1
Budova školy. Autorem fotografie je společnost Weber, Saint-Gobain.

K původní budově z 20. let navíc přibyla nová, kontrastní monolitická konstrukce, která provozu školky ještě uleví. Na nové podobě školky se podílela společnost Weber, jejíž materiály byly využity pro rekonstrukci i novou přístavbu.

Mateřská školka, která aplikuje výukovou metodu Marie Montessori, získala na přestavbu státní dotaci zejména kvůli navýšení kapacity. Zájem o ni totiž dosud převyšoval její kapacitní možnosti. Ve vyvýšeném přízemí se nyní stejně jako dosud může učit 24 dětí, značně se ale rozšířila kapacita horních tříd v prvním patře, kam se po rekonstrukci namísto 36 vejde až 76 dětí. Díky rekonstrukci je teď navíc do budovy i přilehlé zahrady zajištěn bezbariérový přístup.

Ilustrační foto z https://perpetuum.cz

Komplexní rekonstrukci původní budovy provedla realizační firma Tamil. „Do školky byla instalována provětrávaná podlaha, zdivo bylo dodatečně izolováno formou injektáží a stěny opatřeny sanačními omítkami,” vyjmenovává Karel Těmín z Weberu. V původním plánu nebyla zahrnuta celková rekonstrukce fasády původní budovy, odborník ale místní úřady o její nutnosti nakonec přesvědčil. „Po dokončení by bylo krásné a nové vše vyjma staré opelichané fasády. A to se nám nelíbilo. Nakonec ale úřad k provedení komplexního řešení fasády svolil, z té původní tak zůstaly jenom římsy, které jsme přeštukovali a natřeli novou barvou,” vysvětluje Karel Těmín. Mateřská školka se tak kompletně oblékla do zbrusu nového kabátu. Jak původní zrekonstruovaná část, tak nová budova byly opatřeny speciálním zateplením webertherm. Díky němu bude dětem v zimním období vždy příjemně teplo a v létě jim zase budova školky dokáže poskytnout vítaný chlad.

Školku navštěvují společně děti od necelých tří do sedmi let. Uplatňuje se zde výuková metoda inspirovaná Marií Montessori, první italskou lékařkou. Ta v roce 1907 otevřela na chudém římském předměstí San Lorenzo Dům dětí pro žáky předškolního věku, kde využívala materiál pro smyslovou výchovu původně určený pro mentálně postižené děti a zaměstnávala žáky praktickými činnostmi. Koncept Montessori vzdělávání se od tradiční výuky liší zaměřením na praktické zkušenosti a není založen na pouhém memorování. Jeho hlavní myšlenkou je důraz na individuální osobnost žáků. Mezi dětmi se nedělají rozdíly a školka je tak určena všem bez rozdílu zdravotního, inteligenčního či sociálního stavu.

V Libereckém kraji fungovalo v loňském roce celkem 236 mateřských škol. Jejich kapacita oproti minulým letům narostla o 710 tříd, což dokazuje, že poptávka obecně roste. Podle údajů ČSÚ vloni z 5 700 podaných žádostí o přijetí do školky nebylo vyhověno celým sedmnácti procentům.

TZ/Kristýna Kutnarová

více o experimentální Montessori pedagogice zde.