Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Díky úvěru 20 milionů korun opravili v Jablonci další desítky městských bytů

19. 09. 2022 | 14:02

V Jablonci nad Nisou zrekonstruovali další desítky městských bytů. Na obnovu 48 většinou menších bytů si radnice loni na jaře půjčila 20 milionů korun u ČSOB. Úvěr s fixním úrokem 1,62 procenta bude Jablonec splácet dalších deset let, řekl dnes ČTK náměstek primátora Milan Kouřil (ANO). Město má podle něj ještě další byty, které rekonstrukci potřebují, náklady budou ale podle Kouřila výrazně vyšší - 100 až 200 milionů korun.

byt home-4238615 1280
Ilustrační foto

"Jde o byty ve staré zástavbě v centru města, kde bude obnova podstatně náročnější," doplnil náměstek. Domy jsou často v městské památkové zóně, problémem je podle něj také nutnost zajistit pro obyvatele v těchto bytech parkování. "Samozřejmě alternativou je, že ty domy prodáme, ale panuje obava, že by se mohly stát součástí byznysu s chudobou, tak si je spíš chceme ponechat v majetku města a najít cestu, jak ty domy zrekonstruovat," dodal Kouřil.

Ještě na začátku 90. let minulého století měl pětačtyřicetitisícový Jablonec kolem 7000 městských bytů, většinu z nich však postupně prodal. Aktuálně tak město vlastní zhruba 800 bytů. Než před třemi lety radnice s rekonstrukcemi bytů začala, byla zhruba desetina z nich volných, všechny byly ve velmi špatném stavu a nutně potřebovaly obnovu. Často byly zcela vybydlené, elektřina i plyn byly odpojené, propadlé byly revize. Kuchyně a koupelny měly v dezolátním stavu, některé z bytů byly plné odpadků a před zahájením prací je bylo třeba vyklidit.

V roce 2019 město zrekonstruovalo zhruba dvě desítky bytů, jako jsou garsonky či dvoupokojové byty. Z rozpočtu na to dalo deset milionů korun. Předloni se obnovy dočkalo dalších deset bytů od garsonek po 4+1, radnici to stálo tři miliony. Další obnovu pomohl zaplatit úvěr. "Z pohledu dnešních úrokových sazeb je škoda, že si loni na jaře město nepůjčilo víc," poznamenal Kouřil.

I díky obnově městského bytového fondu dá podle Kouřila letos Jablonec do oprav městského majetku rekordní peníze. "V posledních pěti letech šlo v průměru do oprav každoročně kolem 75 milionů korun, letos bychom se rádi dostali až na 150 milionů korun, tedy na dvojnásobek," řekl primátorův náměstek. Peníze šly letos nejen do oprav komunikací a školních budov, ale miliony dalo město ze svého například i na modernizaci veřejného osvětlení s cílem snížit spotřebu elektřiny a tím i náklady.

čtk