Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Do nového zázemí u přehrady dá Jablonec letos přes 26 milionů korun. Výstavba v lokalitě U Prutu začala už loni

11. 02. 2023 | 5:00

Do nového zázemí u přehrady v Jablonci nad Nisou plánuje letos město investovat přes 26 milionů korun. Už loni na podzim začala výstavba prvního z objektů v lokalitě U Prutu. Další dva by měly vyrůst pod sídlem Povodí Labe a na břehu v blízkosti městské haly a bazénu, řekla dnes ČTK mluvčí magistrátu Jana Fričová. Radnice počítá také se zpracováním studie nových Slunečních lázní, ty původní loni vyhořely. Zpracování studie by mělo přecházet projednání s veřejností.

jablonec laznejablonec2
Sluneční lázně po požáru, foto: Artur Irma

Přehrada Mšeno je oblíbeným místem ke koupání nejen pro bezmála 45.000 obyvatel Jablonce, ale sjíždějí se tam lidé ze širokého okolí. V parných dnech k ní míří denně až 5000 lidí. Zázemí je ale nedostatečné, různorodé, a právě to by se mělo změnit. Na podobu zázemí pro návštěvníky vypsal magistrát před třemi lety architektonickou soutěž. Vyhrál ji Marek Přikryl z ateliéru Prokš Přikryl architekti s nápadem využít dřevěné moduly a zázemí dát jednotnou podobu.

Sluneční lázně po požáru, foto: Artur IrmaLoni v říjnu začaly práce na první z dřevěných staveb. Zakázku za 12,3 milionu korun získala společnost Development, hotovo by mělo být v dubnu ještě před začátkem koupací sezony. Projekt počítá s využitím modulů o velikosti šest krát šest metrů, v nichž bude občerstvení včetně zázemí a skladu, kryté venkovní sezení a toalety. Objekt bude podle Fričové připravený tak, aby mohl návštěvníkům přehrady v případě zájmu sloužit i celoročně. "V přípravě už je i soutěž na druhou stavbu na břehu směrem k hale," dodala.

Sluneční lázně po požáru, foto: JNRadnice už také řeší co s prostorem, kde stál areál Slunečních lázní. Dřevěnou stavbu z roku 1927 zničil loni v srpnu požár, z areálu nic nezůstalo, škody radnice odhadla na deset milionů korun. "Na letní sezonu tam bude provizorní zázemí pro návštěvníky s toaletami a pojízdným občerstvením. Paralelně budeme připravovat definitivní řešení, nejdřív si ale musíme ujasnit, jaké služby tam chceme mít," řekl náměstek primátora pro rozvoj Jakub Chuchlík (Piráti). Do diskuze o podobě a službách v novém areálu chce radnice zapojit i veřejnost.

Vizualizace - zdroj: JNHistorický areál Slunečních lázní nabízel občerstvení, měl šatny a toalety a také sluneční louku ohraničenou ohradou a rozdělenou na dámskou a pánskou část. Ve špatném stavu byl ale areál už dlouho před požárem. Ve městě se řadu let vedly diskuze o tom, zda historické stavby Slunečních lázní zrekonstruovat, nebo zbourat a postavit místo nich moderní budovu. Město si nechalo před několika lety zpracovat projekt minimalistické budovy, která měla zchátralý areál nahradit. Studie architekta Petra Stolína však vyvolala odpor části veřejnosti, a i proto se nerealizovala.

Fotogalerie:

1. Sluneční lázně po požáru, foto: Artur Irma

2. Sluneční lázně po požáru, foto: JN

3. Sluneční lázně po požáru, foto: JN

čtk