Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Dopravu v Jablonci zkomplikuje od dubna rekonstrukce mostu za 17,65 milionu korun bez daně

20. 03. 2023 | 18:51

Dopravu v Jablonci nad Nisou zkomplikuje od dubna rekonstrukce mostu přes železniční trať na příjezdu od Prahy. Zakázku, která bez DPH přijde na 17,65 milionu korun, získala Eurovia CS, stavební práce by měla mít hotové do konce srpna, sdělila ČTK Dana Zikešová, severočeská mluvčí Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD), které je investorem. Stavba si v květnu a červnu vyžádá výluky na železniční trati.

JNnadraziMapa
archivní foto

Projekt počítá s demolicí pravé části mostu u gymnázia U Balvanu a výstavbou nového. Neprůjezdný proto bude pravý pás Nové Pražské, která je součástí silnice I/65, směrem do centra města. "Jízdní pás ve směru do centra města bude uzavřen a pro řidiče bude dopravně značená objízdná trasa přes místní komunikace. Provoz v jízdním pásu ve směru na Rychnov u Jablonce nad Nisou bude sveden do jednoho jízdního pruhu." doplnila Zikešová.

Výluky čekají i železniční trať. "Během stavebních prací dojde ke dvěma výlukám s náhradní autobusovou dopravou Jablonec nad Nisou – Smržovka, a to od 1. do 11.května z důvodu demolice konstrukce a 5. až 9. června, kdy bude probíhat osazení nosníků," doplnila mluvčí ŘSD. Plánované výluky využije i město Jablonec, které na stejné období připravilo rekonstrukci mostu Pod Kynastem a lávky v Horské ulici zhruba za deset milionů korun.

"Koordinace těch staveb s ŘSD je důležitá kvůli vysokým cenám za výluku a náhradní dopravu na železnici, pro České dráhy je náročné zorganizovat náhradní autobusovou dopravu a tu tíži přenáší na nás, na stavebníky," řekl náměstek primátora Jakub Chuchlík (Piráti). Náklady na výluku se podle něj odhadují na 5,8 milionu korun, z toho Jablonec by měl podle předběžných dohod zaplatit 2,7 milionu, maximálně ale podle Chuchlíka polovinu nákladů.

Rekonstrukce mostu Pod Kynastem v Jabloneckých Pasekách počítá s výměnou nosné konstrukce a přestavbou spodní stavby, nová nosná konstrukce bude z obloukových železobetonových prefabrikátů s monolitickými čelními zdmi. Stavba bude pode Chuchlíka poměrně náročná, a není ji tak možné dělat za provozu na rušné železniční trati do Jizerských hor a dál do Krkonoš. Lávku v Horské ulici museli už před rokem kvůli havarijnímu stavu uzavřít, hrozilo, že se zřítí do kolejiště. Už loni ji proto museli částečně demontovat, teď ji nahradí nová konstrukce.

čtk